Dier en natuur

Het socialiseren van je kitten

Elk klein katje moet gewend raken aan mensen. Als hij namelijk niet opgroeit met de juiste mensenaandacht in zijn leven, kan het een bange en schuwe kat worden. Dat kun je voorkomen door je kat goed te socialiseren, hem dus goed te laten wennen aan zijn omstandigheden.

Wanneer je kitten tussen de vier en de twaalf weken oud is kan het socialisatieproces beginnen. We geven hier een aantal richtlijnen voor dit proces, maar uiteindelijk komt het natuurlijk neer op een consequente maar liefdevolle opvoeding.

Begin al vroeg met aanraken
Aanrakingen zijn voor een kitten essentieel. Begin al vroeg met het veelvuldig aanraken van een katje. Pak hem op, aai hem en laat hem op je schoot slapen. Zo leert hij je goed kennen en weet hij op den duur dat je alleen maar goede bedoelingen hebt. Daarnaast is een goede manier om een kitten op te voeden het gebruiken van je stem. Een kat raakt snel gewend aan je stem en gaat je dan ook snel herkennen. Zing eens als je in zijn buurt bent. Als je ziet dat hij er van schrikt (en dat hoeft niets met je zangkwaliteiten te maken te hebben), laat hem er dan langzaam aan wennen. Zo leert de kat je vertrouwen en zal hij niet zo snel bang zijn voor geluid. Zet ook de televisie of de radio regelmatig aan, zodat hij leert dat geluid geen gevaar hoef te betekenen.

Wennen aan de stofzuiger
Veel katten zullen bang zijn voor wat harder geluid, zoals bijvoorbeeld de stofzuiger. In eerste instantie zal dit brullende monster een verschrikking voor hem zijn. Laat je hem er echter langzaam aan wennen, dan zal hij er vanzelf een interessant speelkameraadje in zien.

Corrigeren
Bij een kitten is het belangrijk om te corrigeren. Denk niet dat dit zielig is, want het katje kan hier alleen maar van leren. Hij weet hoe ver hij kan gaan in vechtpartijen en leert zijn grenzen kennen. Wanneer je meerdere kittens in huis hebt, dan zal het socialiseren een minder intensief proces zijn. Kittens onderling socialiseren elkaar ook. Ze kijken elkaars gedrag af en nemen dat over. Als je dus tijdig je kitten corrigeert, is dit dus de helft minder werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *