Dier en natuur

Untamed Australa

De afgelopen tijd kon je kijken naar Untamed Australia. In deze prachtige natuurserie maak je kennis met de dieren die in Australische natuur voorkomen. Enkele hoofdpersonen die gedurende de 24 afleveringen te zien zijn, zijn de dingomoeder Paraji en haar kleintjes Waka en Kinthala, kangaroemoeder Kartanya en haar zoon Pogo en koalamoeder Kakirra en haar jong Minty.

afl. 1: maandag 28 juni en afl. 2: dinsdag 29 juni
In de uitgestrekte woestijn in midden Australië bevinden zich de heilige stenen monumenten van Uluru en Mount Connor. Volgens de legende van de Aboriginals rust het gewicht van de wereld op deze pilaren. Dit is het domein van de dingo. Net zoals zijn Afrikaanse soortgenoot de hyena wordt de dingo als een verachtelijk dier beschouwd en is er jarenlang jacht op hem gemaakt.

Een van de bewoners van deze woestijn is dingo Paraji. Haar kinderen Waka en Kinthala bevinden zich in het stadium van het ontdekken van hun nieuwe territorium. Waka is haar broertje duidelijk de baas.

Kangaroejong Pogo waagt zich ondertussen voor de eerste keer buiten de buidel van zijn moeder Kartanya. Zij is de dochter van Burka, die zich zorgen maakt over haar jongste kind Yam. Deze Yam wil de buidel nog niet verlaten en wordt nog steeds gezoogd door zijn moeder.

Koala Kakirra wordt het hof gemaakt door een vurige Don Juan. Wanneer het moment dáár is, omarmen de koala’s elkaar en maken ze blije geluidjes. Hun opgewonden kreten weerklinken door de eucalyptusbossen….

afl. 3: woensdag 30 juni en afl. 4: donderdag 1 juli
Dingo Waka wordt steeds brutaler en baziger. Ze kleineert haar broertje Kinthala de hele tijd en ook moeder Paraji is veel strenger voor haar zoon dan voor haar dochter.

Kangaroe Burka heeft nog steeds geen methode gevonden om haar zoon definitief uit haar buidel te zetten. En dat wordt inmiddels de hoogste tijd: Burka moet op zijn eigen benen gaan staan en Burka is zwanger.

Koala Kakirra is bevallen van een kleintje. Niet ver van de nieuwbakken moeder en haar jong zit mannetjeskoala Makko zich op te winden over de komst van deze kleine koala. Dit is een natuurlijke reactie van mannetjeskoala’s, zodra er een jong is geboren.

afl. 5: vrijdag 2 juli en afl. 6: maandag 5 juli
Kangaroe Yam weet zijn moeder te overreden om hem nog een laatste maal te laten drinken. Hierna zal zij hem niet meer in haar buidel laten, want er moet plaats gemaakt worden voor haar nieuwe kind, Tokou genaamd.

Koala Makko windt zich steeds meer op over de kleine Minty.

Op de oever in de buurt van de riviermond staan enkele krokodille-eieren op het punt van uitkomen. Terwijl de ouders op jacht zijn, zien hun kleintjes het levenslicht.

Boven de oever hangen takken, waarnaar duizenden vleermuizen terugkeren na hun nachtelijke jacht. Ze vechten onderling om de plekken aan de takken. Als alle vleermuizen een plekje hebben bemachtigd, ontstaat er een algehele opwinding.

afl. 7: dinsdag 6 juli en afl. 8: woensdag 7 juli
Kangaroe Pogo is al een flink stuk gegroeid. Samen met zijn familie leeft hij vreedzaam in hun territorium. Totdat de rust verstoord wordt door een jong mannetje, Kudla genaamd. Deze is uitermate geïnteresseerd in Pogo’s moeder.

Dingo Paraji heeft een dagtaak aan het opvoeden van haar kroost. Vooral Kinthala vraagt veel aandacht. Op een onbewaakt moment gaat haar broertje Waka aan de wandel en stuit op een fascinerend schouwspel: een kudde kamelen. Hij heeft nog nooit zulke dieren gezien.

De recente paarsessies van de vleermuizen hebben resultaat gehad: er zijn verscheidene jongen geboren. Hieronder bevindt zich een tweeling.

afl. 9: donderdag 8 juli en afl. 10: vrijdag 9 juli
De kudde kamelen begint aan de tocht naar hun nieuwe territorium; hun leider Artwe zorgt ervoor dat alles ordelijk verloopt.

Kangaroe Kudla heeft het eindelijk voor elkaar; hij weet de aandacht van Kartanya te trekken. Hij is nu zowel de beschermer van het kangaroevrouwtje als een speelmaatje voor haar zoontje Pogo. Je zou denken dat hier wel wat tegenover staat, maar Kudla’s plannen worden ernstig in de war geschopt door de komst van een uit de kluiten gewassen mannetje, Ngamma genaamd.

De dagelijkse routine van dingo Paraji en haar kinderen wordt danig in de war geschopt door de komst van Kirra, een overheersend vrouwtje, en haar twee kinderen. Toch beginnen ze met z’n allen aan een feestmaal: een dode kangaroe.

afl. 11: maandag 12 juli en afl. 12: dinsdag 13 juli
Dit is een plezierige tijd voor de dingo’s Kirra en Paraji en hun vier kinderen; ze hebben namelijk een verbond gesmeed. Vooral Kirra’s dochter Kwirrhi is hier blij mee; ze is erg gehecht aan Paraji.

Net zoals kangaroe Kudla heeft gedaan, probeert Ngamma een wig te drijven tussen Kartanya en haar zoon Pogo die een hechte band hebben. Maar Kudla is nog steeds in de buurt en ziet de pogingen die zijn rivaal Ngamma onderneemt. De aandacht die zijn moeder aan beide mannetjes besteedt, heeft Pogo van zijn stuk gebracht. Hij is uitermate jaloers, sterker nog hij begint zich hysterisch te gedragen.

Een vreemde kameel meldt zich bij de groep kamelen van Artwe. Het is duidelijk dat hij ziek is; zijn hoeven zijn aangetast waardoor zijn lot bezegeld is. Hij wordt niet bepaald warm onthaald door de andere kamelen. Ze negeren hem volkomen, waardoor hij in eenzaamheid zijn tragische einde tegemoet gaat.

afl. 13: woensdag 14 juli en afl. 14: donderdag 15 juli
Kangaroe Toku, de baby van Burka, laat zich voor het eerst aan de andere dieren zien. Dit tot grote ergernis van Pogo, die erg jaloers is. Het gaat zelfs zo ver dat hij zich misdraagt ten opzichte van zijn moeder.

Een kudde wilde paarden laat de grond trillen. De dieren zijn het territorium van dingo’s Paraji en Kirra binnengedrongen. Een laatkomer meldt zich bij de andere dieren; hij is gewond aan zijn been. Vroeger was hij de aanvoerder van de kudde, nu is hij schim van zichzelf. De overige paarden nemen geen notie van hun voormalige leider; gelukkig is er een merrie die zich zijn lot wel aantrekt.

Een zelfde soort situatie deed zich ook voor bij de kudde kamelen. Het mannetje Marhali wilde zich bij de kudde aansluiten, maar hij werd op wrede wijze weggejaagd door de leider. Maar door zijn wilskracht en door aan te blijven dringen heeft Marhali de situatie kunnen omkeren.

afl. 15: vrijdag 16 juli en afl. 16: maandag 19 juli
Dingo’s Paraji en Kirra en hun kinderen maken jacht op konijnen. Er zijn zoveel konijnen dat er altijd wel een slachtoffer te pakken valt.

Kameel Marhali wordt eindelijk geaccepteerd door de overige kamelen. Sterker nog, Artwe staat toe dat Marhali deelneemt aan het stofbad.

De gewonde hengst heeft steeds meer pijn. Zijn metgezel de merrie neemt hem mee naar een plek ver weg van de kudde. Hier kan hij zijn laatste dagen in alle rust slijten. De merrie draagt zijn veulen.

Kangaroe Ngamma realiseert zich dat de enige manier om Kartanya voor zich te winnen is door lief te zijn tegen haar zoon. Hij test zijn strategie meteen uit; het ziet er naar uit dat het de gewenste resultaten gaat opleveren.

afl. 17: dinsdag 20 juli en afl. 18: woensdag 21 juli
De hitte in de grote woestijn is nu overweldigend. Een paar vermagerde dingo’s lopen rond op zoek naar voedsel en water. Plotseling staan ze voor een vijvertje, de laatste plek waar water te vinden is. Deze waterplaats heeft ook enkele paarden en een kameel aangetrokken. Deze heeft te veel water gedronken, waardoor hij een beetje gek geworden is. Dingo Paraji is nu helemaal uitgeput en zal niet overleven door de droogte. Kirra wordt hierdoor gedwongen om de zorg voor de vier kleintjes op zich te nemen.

De kamelen zijn beter bestand tegen de droogte. Marhali die zijn uiterste best heeft gedaan om geaccepteerd te worden door de kudde heeft nu zijn eigen harem.

Kangaroe Ngamma heeft eindelijk succes geboekt: Kartanya is door hem bevrucht.

afl. 19: donderdag 22 juli en afl. 20: vrijdag 23 juli
Er is storm op komst; donkere wolken pakken zich samen boven de woestijn. Hevige regenbuien teisteren het kurkdroge gebied. Het zijn de hevigste buien van de eeuw.

Sinds de dood van dingo Paraji is er geen mannetje meer geweest dat in de buurt van de dingofamilie is geweest. Dit is de reden voor het gedrag van Kinthala; hij is druk bezig het territorium af te bakenen met behulp van geursporen. Kirra, die bang is om haar autoriteit te verliezen, is woedend op hem.

Nadat kangaroe Yam door zijn moeder uit haar buidel is gezet, zoekt hij troost bij zijn zus Kartanya. Moe door zijn opdringerige gedrag geeft ze uiteindelijk toe en laat hem bij haar drinken. De jonge kangaroe gedraagt zich nog steeds als een baby.

afl. 21: maandag 26 juli en afl. 22: dinsdag 27 juli
Kangaroe Burka is nu eindelijk bevrijd van haar puberale zoon Yam. Deze heeft besloten bij zijn zus te gaan leven. Nu heeft Burka alle tijd om haar aandacht te geven aan haar baby Tokou. Haar jongste is erg nieuwsgierig naar de wereld om hem heen. Deze nieuwsgierigheid is echter niet geheel en al zonder gevaar.

Een jonge kameel komt erachter dat het leven in een kudde niet zo makkelijk is; op wrede wijze wordt hem duidelijk gemaakt dat het leven van een kameel niet over rozen gaat.

Het jammerlijke gehuil van dingo Kirra doorklieft de stilte van de woestijn; ze mist haar moeder vreselijk. Mannetje Marou hoort haar en beantwoordt haar gehuil, waarna de twee een gepassioneerde relatie beginnen. Vanaf dat moment is het duidelijk dat Marou de leider van de troep is.

afl. 23: woensdag 28 juli en afl. 24: donderdag 29 juli
Dingo Marou heerst als een ware dictator over de dingofamilie. Maar al snel begint deze situatie hem te vervelen en besluit de avonturier om Kirra en haar familie te verlaten. Kirra kan niet meer zonder hem leven. Dus besluit ze om hem te volgen.

Er is een bom geëxplodeerd tussen kangaroe Yam en zijn zus Kartanya. Ze kan er niet langer tegen dat hij gespeend wil worden. Ze verliest haar geduld en jaagt hem weg. Verbannen naar een ander gebied zit er niks anders voor Yam op dan dat hij volwassen gaat worden en voor zichzelf gaat zorgen.

Dingo Kinthala, de zoon van Paraji, neemt het territorium van zijn vader over en zet zijn geurvlaggen uit. Het is nu zijn beurt om heerser te zijn. Echter, er is een mysterieuze kracht bezig om het lot van de dieren en hun leefgebied te veranderen.