Dier en natuur

Alle dieren tellen mee

In de dierenkliniek krijgen dierenarts Willem-Jan van Deijck en presentatrice Anniko van Santen te maken met een ontstoken staart van een leguaan. Omdat Willem-Jan bang is dat de ontsteking verder zal gaan, is amputatie van een deel van de staart onontkoombaar. Verder krijgen Willem-Jan en Anniko een oud ratje met kaakproblemen op het spreekuur.
Willem-Jan geeft een pup van 5 dagen oud een klisma, omdat deze zijn ontlasting niet kwijt kan. En hij probeert een oude zieke kat er bovenop te helpen.
Henk Lommers krijgt een kat met een ontstoken oog en een konijn met huidproblemen op het spreekuur. Hij helpt dierenarts Frank Feld bij het vaccineren en controleren van de jonge witte tijgertjes in dierenpark Amersfoort. Bovendien is hij aanwezig bij het ‘fretten zwemmen’. En Anniko gaat ontstressen door het masseren van varkens. Zij doet dit bij Daphne Westerhof van Het Beloofde Varkensland.

Henk behandelt een kat die gebroken poot lijkt te hebben. En verder beantwoordt hij de vragen van twee meisjes over hun cavia’s. Verder krijgen Henk en Anniko tijdens het spreekuur te maken met een wel heel bijzonder dier: een gordeldier. En Henk gaat op huisbezoek om te laten zien hoe je ‘oude’ en ‘nieuwe’ ratten aan elkaar kunt laten wennen.
Willem Jan kortwiekt een papegaai. En Anniko assisteert hem bij een operatie op een hond, die last heeft van zijn oogharen. Deze zitten aan de binnenkant van zijn ooglid, zodat ze over zijn oog heen schuren.
Anniko gaat een dagje mee met een mobiele hondenwasserette. En ze gaat op stap met stadsbioloog Remco Daalder, die het boek Baltsen tussen baksteen schreef.

Willem Jan en Anniko behandelen een varaan die gevallen is. Anniko gaat op bezoek in een opvangcentrum voor chinchilla’s, Stichting ‘Vida Nueva’ genaamd. En ze gaat naar NatuurDoeCentrum Insektenwereld om te kijken hoe het met het gordeldier uit de vorige uitzending gaat.
Anniko assisteert Henk bij het euthanaseren van een oude fret. En Henk doet de eerste vaccinatie van een kitten en een allergietest bij een hond. Hij zet achttien prikjes. Na een klein half uurtje kun je dan zien welke prikjes ‘opkomen’ oftewel bobbeltjes geven; hierdoor kun je erachter komen voor welke stof het dier allergisch is en welke medicatie hiervoor nodig is. Verder gaat Henk op huisbezoek om te laten zien dat je cavia’s kunt wassen en hoe je dat moet doen.

Ook vandaag is het weer een drukke dag in de kliniek van Alle Dieren Tellen Mee. Mevrouw van der Vloet is met haar hond Sharmy terug voor een vervolgafspraak met dierenarts Henk Lommers. Vorige week zag je dat Sharmy een allergietest kreeg om te bepalen waar ze allergisch voor is. Vandaag laat Henk aan mevrouw Van der Vloet zien hoe ze zelf haar hond prikken met het anti-allergie middel kan geven.
Anniko helpt dierenarts Willem-Jan tijdens de operatie van een botbreuk bij een jonge hond. Het is een interessante en best ingewikkelde operatie waarbij allerlei soorten gereedschap worden gebruikt om de gebroken botjes met pinnen en ijzerdraad aan elkaar vast te maken. Aan het eind van de dag gaat pup Fifty kwispelend, maar wel met zijn poot in het verband, weer met z’n baasje mee naar huis. Over vier weken, als de breuk goed geheeld is, moet mevrouw Adamus terugkomen met haar hondje om al het ijzerwerk uit het pootje te laten halen.
De volgende klanten op Henks spreekuur zijn twee jonge meiden, Tessa en Querina, die een vraag hebben over hamster Mitsie. Hoe kan je er achter komen of je hamster dood is of misschien alleen maar een winterslaap houdt?
Verder komt er een oehoe met oogproblemen bij Willem-Jan. En Henk leert een mevrouw hoe ze het gemakkelijkst de nagels van haar konijn kan knippen.
Verder in deze aflevering: Anniko gaat op kraambezoek bij een dwergnijlpaardje in Diergaarde Blijdorp. Ook wordt de naam van het girafje dat in Burgers’Zoo geboren is, bekend gemaakt. En Henk geeft een paar handige tips voor de extra zorg voor uw huisdier in de winter.

Deze keer is Alle Dieren Tellen Mee helemaal gewijd aan de giraf. Henk Lommers reist af naar Kenia om alles te weten te komen over dit langste en hoogste zoogdier in de wereld.

De special geeft antwoord op allerlei vragen als: hoe gaat een giraf slapen en liggen, hoe en wat eet hij eigenlijk en wat is het nut van dit dier ten aanzien van andere wildlife dieren. De giraf zorgt bijvoorbeeld door het eten van de bladeren van de acaciaboom, dat die boom breed uitgroeit en zo voor veel schaduw zorgt.

Wat velen niet weten is dat er ook een aantal ondersoorten, bijvoorbeeld de Rotschildgiraf, bestaat. Henk legt uit hoe je het verschil kunt zien.

De manier waarop een giraf gaat drinken mag tot een bijzonderheid gerekend worden. Je kunt in deze special zien hoe een giraf zijn dorst lest: zijn kop gaat eerst twee meter bóven het hart staand langzaam naar beneden, naar zo’n twee meter onder het hart. De vraag is wat er dan met zijn bloeddruk gebeurt.

Henk brengt een bezoekje aan het Nairobi National Park en de Safari Walk. Dit laatste park is een soort dierenpark, waar de mensen die geen geld hebben om de Nationale Parken te bezoeken, toch kunnen zien hoe de dieren in zo’n park leven.

Ook in deze aflevering een impressie van Ambosseli National Park, zo’n kleine 300 kilometer ten zuid-oosten van Nairobi. Hier zien we de giraffes in het wild en ook de dieren die hier met hen leven als olifanten, gnoes, zebra’s, impala’s, buffels, leeuwen en veel vogelsoorten.

Meer informatie over giraffen kun je vinden in het artikel dat geschreven is door dierenarts Henk Lommers.

Deze week een speciale uitzending van Alle Dieren Tellen Mee: in de sneeuw. Henk en Anniko gaan in Tirol en Noord-Italië op zoek naar allerlei bijzondere dieren. In Kramsach, een dorpje in Tirol, doet Anniko mee aan een training van lawinehonden. Anniko wordt in de sneeuw ingegraven en ligt, net als slachtoffers van een lawine, in d’r eentje in een donker, klein gat te wachten op haar redding. Reddingswerkers gaan dan, met behulp van goed getrainde herdershonden, naar haar op zoek.

Henk gaat naar Wildpark Aurach, in de buurt van Kitzbühl, waar hij de verschillen en overeenkomsten tussen dam- en edelherten laat zien.

Als Anniko heelhuids uit de sneeuwlawine is gered, gaat ze samen met Henk naar een dierentuin in Innsbruck, de Alpenzoo. In deze dierentuin kan je zien welke dieren van oorsprong in de Alpen voorkomen: bruine beren, bevers, otters, elanden en ibissen. En Henk én Anniko staan beiden oog in oog met twee andere diersoorten die ook in deze dierentuin te vinden zijn, de wolf en de lynx. Natuurlijk overleven ze ook die beproeving.

Daarna rijden ze naar Auronzo di Cadore, een dorpje in Noord Italië, waar de Europese Kampioenschappen Sledehondenwedstrijden worden gehouden. Anniko praat daar met twee Nederlanders die met hun huskies aan de race mee doen en Henk geeft informatie over de husky.

De uitzending eindigt met een wildvoedering, weer in Tirol. In de winter is er voor de herten in de bossen weinig voedsel te vinden. Om te voorkomen dat al die dam- en edelherten de winter niet overleven, worden ze iedere dag bijgevoerd. Henk en Anniko gaan mee met een boswachter die iedere dag, aan het eind van de middag, naar dezelfde plek toe gaat om voedsel voor de herten neer te leggen. Pas als iedereen verdekt opgesteld staat en goed stil is, durven de schuwe dieren de bossen uit te komen om het voedsel op te eten.

Deze aflevering zitten Henk en Anniko niet in Kenia of Tirol, maar zijn ze weer gewoon in de dierenkliniek in Nederland. En er staan een heleboel verschillende patiënten in de agenda. Op dierenarts Willem-Jans spreekuur komt bijvoorbeeld een baardagaam die lusteloos is en niet meer wil eten. Willem-Jan probeert uit te zoeken wat er aan de hand kan zijn.

Henk gaat naar mensen toe om hen te leren hoe ze hun hond kunnen laten wennen aan autorijden. En dat is geen gemakkelijke opgave. Maar Henks dag begint in de kliniek. Zijn eerste patiënt is een hond die in iets scherps is getrapt en daardoor een diepe snee in z’n voetzool heeft gekregen. Henk gaat de wond niet dicht hechten maar nieten.

Anniko gaat naar Diergaarde Blijdorp, waar twee koningspinguïns zijn geboren. De babypinguïns moeten leren om haringen uit de hand van de verzorgers te eten. Misschien eten ze ook wel uit Anniko’s hand?

Verder duikt Anniko in de bijzondere wereld van de koi karpers. Er zijn mensen die heel wat geld over hebben voor één van deze Japanse vissen. In de uitzending is een heel duur exemplaar te zien.

En wist u dat haringen door middel van scheten met elkaar communiceren? … Allemaal leuke weetjes dus weer in deze aflevering van Alle Dieren Tellen Mee.

Henk vaccineert een aantal kittens en hun moeder en controleert hen. Bovendien onderzoekt hij een heel zieke kitten van 2 weken oud. Ondertussen behandelt Willem Jan de gewonde teen van een hond. Er komt een konijn dat al een paar dagen niet wil eten op het spreekuur; Henk onderwerpt hem aan een grondig onderzoek.
Willem Jan krijgt een heel bijzonder dier op zijn behandeltafel: een varaan. Deze heeft een dikke buik en een struma-achtige keel. Verder spoelt Henk de oren van een hond door; het dier heeft vieze oren en daardoor erge last van jeuk. Anniko is aanwezig bij de bevalling van een lammetje; ze kijkt niet toe, maar steekt haar handen uit de mouwen.
Henk gaat een middagje op bezoek bij een zorgboerderij in Lunteren, waar geestelijk gehandicapten het werk doen. En verder gaat Anniko naar dierenpark Amersfoort, waar een poosje geleden de witte vrouwtjestijger overleden is. Zij laat twee jongen achter. Er wordt geprobeerd om de vader een actieve rol te geven bij de opvoeding van de kleintjes. Gaat dat lukken?

In deze aflevering van Alle Dieren Tellen Mee zitten een heleboel honden. Zo komt er bijvoorbeeld op het spreekuur van Willem-Jan een chihuahua pup die een dubbele rij tanden heeft. De permanente tanden in het bekkie van de pup zijn gewoon naast de melktanden doorgekomen. En dat is niet goed voor het gebit. De melktanden moeten er dus uitgetrokken worden.

Later die dag komt er een spoedgeval binnen: een hoog zwangere Bordeaux Dog. De Dog, Channa, is thuis al bevallen van twee pups, maar volgens een eerder gemaakte echo moeten er nog minstens twee kleintjes in de buik zitten. Tijdens een inwendig onderzoek voelt Willem-Jan geen andere pups zitten, maar voor de zekerheid wordt er toch een röntgenfoto gemaakt. En ja hoor, er zitten nog twee pups in de moederbuik. Channa wordt naar de bieb gebracht waar ze rustig kan gaan liggen. Daar krijgt ze een prik om de weeën op te wekken.En dan is ’t afwachten of de pups er snel uit komen.

Henk gaat naar een hondenevenement: flyball. Dat is een behendigheidssport voor honden die door de dieren én door de baasjes met veel enthousiasme wordt bedreven. Zijn eerste patiënt in de kliniek is een konijntje dat door de huiskat van Dierenopvang- centrum Rotterdam is gegrepen. Maureen Kruijs, van het dierenasiel, zag het gebeuren en heeft het konijntje meegenomen naar de dierenarts.

En verder nog een zielig verhaal over kat Simba. Simba wilde thuis op de bank springen maar z’n achterlijf werkte niet mee. Van het ene moment op ’t andere zijn de achterpoten van de kat verlamd. Na allerlei testjes en een röntgenfoto blijkt dat Simba een hartprobleem heeft. De behandeltherapie voor dit probleem houdt in dat Simba bloedverdunnende middelen krijgt om het bloedpropje dat in zijn achterlijf vastzit op te lossen. Ook al is ’t een dure behandeling met een kleine kans van slagen, tóch heeft zijn baasje het geld graag over voor zijn kat. Of de behandeling aanslaat… dat kan je zaterdag 3 april maart zien in Alle Dieren Tellen Mee.

Verder een reportage over De Apenheul: daar mogen de meeste apen, na een winter in binnenverblijven te hebben doorgebracht, weer lekker naar buiten: vooral de doodshoofdaapjes vinden het een feest!

Ook een reportage over bijzondere aquaria. Veel aquaria zijn te bezoeken tijdens een speciale dag op 8 mei. Wij geven alvast een voorproefje: je kunt kijken naar het aquarium van Ron Smeets en van Ine van Brussel. In het aquarium van Ron bevinden zich o.a. maanvissen. In het aquarium van Ine zwemmen clownsvissen oftewel anemoonvissen rond. Deze vissen zijn het onderwerp van een prijsvraag, waarbij je de vhs of dvd van Finding Nemo kunt winnen.

Je moet er nu natuurlijk nog niet aan denken, maar er kómt een moment dat je huisdier overlijdt. Een moeilijke, maar onvermijdelijke gebeurtenis in elk dierenleven. Alle Dieren Tellen Mee gaat deze keer over alles wat met de dood van een huisdier te maken heeft.

Zo dragen een aantal mensen die hun huisdier onlangs zijn kwijtgeraakt een gedicht voor. Zij kwamen in aanmerking voor deelname aan het programma doordat ze hadden gereageerd op een oproep op deze site. Tijdens de voordracht krijg je beelden te zien van het dier waarover het gedicht gaat. Op deze manier ontstaat er een mooi aandenken voor de verdrietige baasjes. Hier kun je de filmpjes van deze gedichten ook bekijken.

Anniko en dierenarts Willem-Jan bespreken samen wat er voor gevoelens loskomen als een dier moet worden ingeslapen. Samen hebben ze ook nog een verrassing voor een vrouw waarvan de gans onlangs is overleden. Henk praat met mensen over waarom zij hebben gekozen voor het begraven of het cremeren van hun dier. Ook gaat Henk dieper in op het verdriet dat andere dieren kunnen ervaren als hun maatje er ineens niet meer is.

Vroeger was het niet gebruikelijk om je verdriet te tonen als je dier was overleden. Gelukkig is dit tegenwoordig anders. Anniko praat hierover met sociologe Nienke Endenburg, die ook een aantal mensen onder haar hoede neemt die nog midden in het verwerkingsproces zitten.

Heb je ook onlangs je dier verloren en wil je graag je verhaal kwijt? Neem dan eens een kijkje op ons speciale In Memoriam-forum. Bezoekers van dit forum staan elkaar met raad en daad bij. Voor praktische tips bij het overlijden van je huisdier, adressen van dierenbegraafplaatsen en –crematoria én In Memoriam e-cards kun je hier terecht.

Special Kenia

Sinds de dood van David Sheldrick in 1977 zwaait zijn echtgenote Daphne Sheldrick de scepter over het olifantenweeshuis, dat deel uitmaakt van het Nairobi National Park. Als de dieren een jaar oud zijn gaan ze naar een ander reservaat; Tsavo Oost. In dit wildpark leven 5000 Afrikaanse olifanten. Aangezien er veel olifanten gedood worden vanwege hun slagtanden, zijn er een groot aantal weesjes. Deze worden in het park opgevangen. Een groep begeleiders houdt zich de hele dag bezig met het voeren en verzorgen van de olifantjes. Daphne kwam erachter dat het niet verstandig is om maar een persoon voor een olifant te laten zorgen. Zelf zorgde ze ooit voor een olifantenweesje. Op een gegeven moment moest ze een stel dagen weg. Ze had de zorg voor het diertje aan een ander overgelaten. Helaas werkte dat niet en stierf het olifantje aan een gebroken hart. Sinds die tijd weet ze dat het beter is om meerdere personen te laten zorgen voor de weesjes: zo hechten ze zich niet aan een persoon. Het is overigens niet alleen een dagtaak, want ’s nachts worden de olifantjes ook gevoerd. Een hele klus, hetgeen ook behoorlijk veel geld kost: 750 dollar per olifant per maand om precies te zijn.

Vrienden van de Olifant
Om aan geld te komen zijn Daphne en haar medewerkers afhankelijk van donaties. De stichting Vrienden van de Olifant ondersteunt haar project financieel. Dit doet zij door mensen te vragen peetouder te worden van een olifant. Dit peetouderschap kost 52 Euro per jaar (of 4,33 Euro per maand). Voor dit bedrag krijg je een certificaat, een foto, een nieuwsbrief (om de drie maanden), het tijdschrift Olifant en de Olifantenpas. En of dat niet genoeg is, krijg je een keer per jaar (in september) een videotape. De Olifantenpas geeft je gratis toegang tot het Olifantenfestival.

Petekind Burra
Presentatrice Lucille Werner is ook peetmoeder. En wel van olifantje Burra. Dit zielige olifantje is gelukkig net op tijd van de dood gered en in het wildpark terecht gekomen. Nu staat hem een zonnige toekomst te wachten.

Informatie
Wil je peetouder worden van een olifantje, ga dan naar de website van de stichting Vrienden van de Olifant of bel met 026 – 3215666. Wil je meer informatie over Daphne Sheldrick en haar wildpark, surf dan naar haar website.

Special Waddeneilanden
Op onze eigen Waddeneilanden is op dierengebied een heleboel te beleven. Wij bezochten ze allemaal en maakten er een tv programma van 50 minuten. Op Texel zagen we natuurlijk het Texels schaap, maar we gingen ook mee met iemand die alles weet over kleine beestjes in zee zoals kokkels en garnalen. We zagen vele vogelsoorten zoals meeuwen en aalscholvers op Vlieland, bijen op Terschelling en gingen op bezoek bij een huisarts op Ameland, die behalve mensen ook dieren behandelt en soms zelfs met vóórrang! Rond Schiermonnikoog kwamen we oog in oog te staan met een heleboel zeehonden, die lekker lagen te soezen op een zandbank. Bioloog Wybren Landman (verbonden aan het Noorder Dierenpark in Emmen) vertelde ons van alles over kleine spinnetjes, torretjes en insekten.

Special Groot Dierenpreekuur

Vele honderden AVRO leden kwamen, met hun huisdieren, dierenpark Amersfoort bezoeken. Het werd één groot feest. Er waren verschillende dierenartsen aanwezig om adviezen te geven: specialisten op het gebied van o.a. huid en vacht, botten en het gebit. Ook konden de bezoekers laten controleren of hun dier te dik was of d.m.v. een echoscopie of hun huisdier drachtig was. Dit leverde spannende momenten op voor een aantal hondeneigenaren. Ook kon iedereen de artsen vragen stellen en tips krijgen op het gebied van gedrag van zijn huisdier. Veel kinderen maakten hiervan gebruik om nóg meer te weten te komen over hun hamster, cavia, fret of kat. Ook konden ze zich als dier laten schminken. Iedereen mocht zijn eigen dier, mits in een kooi of aangelijnd, in de dierentuin meenemen. En dat ging prima: de dieren hadden, net als de mensen, een leuke dag!