Dier en natuur

TREBLE: Wet and wild

Campagne Wet and Wild
Het Wereld Natuur Fonds heeft ervoor gekozen om het wildleven in Afrika centraal te stellen in de watercampagne ‘Wet and Wild’. Simpelweg omdat er nergens ter wereld zoveel groot wild te zien is als in Afrika. En nergens anders in de wereld is de waterproblematiek zo groot.

In Afrika leven miljoenen dieren, die door de openheid van het savanne landschap gemakkelijk te spotten zijn. Het toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor veel Afrikaanse landen en zorgt ervoor dat de beschermde gebieden bestaansrecht hebben. Een van de grootste bedreigingen voor de parken en daarmee voor het wild is de watertoevoer. Door wateronttrekking (voor bijvoorbeeld landbouw en industrie), watervervuiling en grote dammen staan veel wetlands in Afrika onder druk en kunnen hele stukken savanne ingrijpend veranderen met grote gevolgen voor de dieren die er leven.

Het Wereld Natuur Fonds voert daarom de wervingsactie onder het thema ‘Wet and Wild’. Wat dat is uiteindelijk wat het Wereld Natuur Fonds wil: zorgen dat Afrika met al haar bijzondere en onmisbare wetlands ‘Wet’ (waterrijk) en ‘Wild’ (met volop leven en wilde dieren) blijft.

Een extra probleem is dat door het afnemen van de hoeveelheid water, mens en dier steeds meer zijn aangewezen op dezelfde overgebleven waterbronnen en (door water gevoede) plantengroei. Daarbij komen steeds vaker conflicten voor, waarna de bevolking zich genoodzaakt ziet om het wild te verdrijven of te doden.

Op radio en tv met Treble
Op woensdag 21 april start het Wereld Natuur Fonds de watercampagne ‘Wet and Wild’, die zich inzet voor het behoud van de wetlands en hierin voorkomende wilde dieren. Meer informatie over de inhoud van deze campagne lees je hier.

Treble
De meidengroep Treble (zie foto) heeft het campagnelied van de Wet and Wild Actie ingezongen. Djem, Niña en Caroline scoorden onlangs nog een dikke hit met ‘Ramaganana’. Je kunt hier luisteren naar een stukje van het campagnelied ‘Free as a bird’.

Arbeidsvitaminen op 3FM
Vanaf woensdag 21 april zal Arbeidsvitaminen dagelijks in de uitzendingen aandacht gaan schenken aan deze campagne. Zo hoor je vanaf maandag 26 april het campagnelied regelmatig op 3FM voorbijkomen. Daarnaast zendt Arbeidsvitaminen in de week van maandag 24 tot en met vrijdag 28 mei zelfs live uit vanuit Zambia, waar zich wetlands bevinden.

Op tv
Op vrijdag 4 juni vindt de voorpremière van de uitzending ‘Treble: Wet and Wild’ plaats op onze website. In de special zie je de eerste kennismaking van Treble met het Afrikaanse continent. Via hun muziek komen Djem, Niña en Caroline in contact met de lokale bevolking. Dat leidt tot spontane feesten, maar ook hartverwarmende momenten. En natuurlijk staan ze oog in oog met wilde dieren. Wel wordt duidelijk dat veel dieren het niet al te makkelijk hebben door allerlei problemen die met water te maken hebben. Ze maken ook kennis met medewerkers van het Wereld Natuur Fonds die daar iets aan proberen te doen. Het spreekt voor zich dat de meiden elke kans aangrijpen om te helpen.

De televisie uitzending is te zien op dinsdag 8 juni om 17.30 uur op Nederland 2.

Wereld Natuur Fonds
Je kunt tot dinsdag 1 juni bij het WNF het actieboekje aanvragen, waarmee je kunt meedoen aan de prijsvraag. De hoofdprijs is een reis naar Afrika voor 2 personen. De deelnamebon kan tot uiterlijk vrijdag 25 juni ingestuurd worden.