Dier en natuur

wilde wereldreis naar Zambia

Zambia wordt ook wel ‘The Real Africa’ genoemd. Het land is niet zo bekend, maar heeft op dieren- en natuurgebied veel te bieden. Zambia heeft de beroemdste waterval ter wereld binnen haar grenzen, de woeste Zambezi-rivier en vele wildparken. Reden genoeg dus voor Anniko om onder te duiken in de Wilde Wereld van Zambia in haar uitzending van 8 juni.

Victoria Watervallen
Een blik op de Victoria Watervallen is natuurlijk verplicht als je Zambia aandoet. Deze watervallen werden vroeger door de plaatselijke bevolking ‘Mosi-oa-Tunya’ genoemd: de rook die dondert. De Vic Falls zijn bijna 2 kilometer breed en laten ongeveer 9 miljoen liter water per seconde zo’n 100 meter naar beneden storten. Livingstone, het stadje dat bij de watervallen ligt, ontwikkelt zich steeds meer als de plek waar actieve toeristen naar toekomen. Je kunt hier bungeejumpen, raften of met een luchtballon boven de watervallen zweven. Anniko gaat abseilen en vliegt boven de watervallen om een idee te krijgen van hun enorme omvang.

Volgende stop op haar reis is het Blue Lagoon National Park. Dit park maakt deel uit van de Kafue Flats, een wetland van zo’n 6500 vierkante km oppervlakte. Dit wetland is van groot belang voor veel dieren, waaronder watervogels en de Kafue Lechwe, een antilopesoort die je alleen hier aantreft. Het Wereld Natuur Fonds werkt hier al een aantal jaar samen met de plaatselijke bevolking en overheid om dit gebied voor de toekomst te behouden. Ook toerisme kan een rol spelen bij de bescherming van het gebied.

Blue Lagoon

In Blue Lagoon ontmoet Anniko de Nederlandse Edjan van der Heide. Hij is hier begonnen met het opzetten van een lodge die ecotoeristen moet gaan trekken. Edjan laat Anniko zien wat Blue Lagoon zo bijzonder voor hem maakt, bijzonder genoeg om er een toekomst in Nederland voor op te geven.

South Luangwa National Park
Samen met Edjan vertrekt Anniko vervolgens naar South Luangwa National Park. Dit park is een voorbeeld van een natuurgebied dat eerst bijna geheel leeggestroopt was, waarna het door strenge bescherming weer een toevluchtsoord voor veel wilde dieren werd. Volgens kenners is South Luangwa één van de mooiste wildparken ter wereld. De levensader van het park is de Luangwa-rivier waarin duizenden nijlpaarden leven. Maar Anniko komt tijdens haar safari ook een complete leeuwenfamilie tegen en maakt mee hoe een stel gieren letterlijk aast op de prooi van een hongerige leeuw. Bovendien maakt ze hier een nachtsafari, waarbij ze een luipaard tegenkomt.

De Zambezi-rivier is een ander hoogtepunt voor natuurliefhebbers in Zambia. Deze rivier, die de grens met Zimbabwe vormt, is op sommige plekken zo wild dat je er alleen kunt raften. Anniko maakt echter op een rustig gedeelte van de rivier een kanotocht met de Engelse Colin Low, die hier al jaren toeristen begeleidt. Met een kano kun je redelijk dichtbij de wilde dieren komen die zich rond de rivier ophouden, zoals nijlpaarden en olifanten.

Net als in vele andere parken in Afrika wordt veel wild in Zambia bedreigd door grootschalige stroperij. Om die stropers een halt toe te roepen, is er sinds kort een speciale anti-stropersbrigade actief in de Kafue Flats. Anniko mag aanhaken bij een speciale patrouille van die brigade.

Voor meer informatie over toerisme in Zambia kun je kijken op de website.

Uitzending Anniko’s Wilde Wereldreizen terugkijken