Dier en natuur

Dierenpark

Aflevering 1
In de 6 afleveringen over het Noorder Dierenpark in Emmen zien we hoe de meer dan 200 mensen dag en nacht bezig zijn met de verzorging van meer dan 500 diersoorten.

Henk Lommers assisteert de vaste dierenarts van het park, Albert Klarenbeek. En Anniko van Santen gaat in de leer bij de verschillende dierverzorgers.

Elanden en bizons
In deze eerste aflevering zien we hoe 3 elanden en 3 bizons op Schiphol aankomen uit Canada. Zij zullen het nieuwe gedeelte van het park, Het Wilde Westen, gaan bewonen. Maar voordat het zo ver is, wordt ‘de waar’ eerst door de douane en door de dierenartsen van de Rijksvoorlichtingsdienst voor Vlees en Vee gecontroleerd. Bovendien worden de medische documenten, waarin wordt bevestigd dat de dieren niet ziek zijn, nagekeken.

Kangaroe
Henk Lommers vangt een kangaroe en helpt met de behandeling van enkele soortgenoten. Deze hebben problemen aan hun bek. Anniko helpt ondertussen met het schoonmaken van de savanne; dit houdt in dat ze poep van verschillende dieren loopt te scheppen. En verder maakt ze het olifantenverblijf met een hogedrukspuit schoon.

Ochtendronde
We maken ook de dagelijkse ochtendronde bij de tijgers mee: eerst in het binnenverblijf (zien alle dieren er gezond uit? zijn ze er allemaal?) en daarna in het buitenverblijf (zijn de hekken nog goed afgesloten? zitten er geen roestplekken in het gaas? zitten er geen gaten in de grond?). Veiligheid staat altijd voorop in het dierenpark.

Ook zien we 26 kinderen die de nacht gaan doorbrengen bij…. de citroenhaaien. Ze hebben hun luchtbed en slaapzak meegenomen en zullen een nachtje in deze “spooky” omgeving logeren.

En we zien het tijdelijk onvruchtbaar maken van een bavianenmoeder, terwijl haar jong in de armen van Henk Lommers toekijkt.

Aflevering 2
Hoe doen kwallen het eigenlijk? Zouden ze een sexleven hebben? In de aflevering van deze week zie je alles over het geheime leven van kwallen. Het zijn geen dieren die direct in je opkomen, als je aan een dierentuin denkt. Toch heeft het Noorder Dierenpark een bijzondere expositie en zelfs een overvolle kraamkamer met babykwallen.

Beren
Anniko kliedert heerlijk met honing en verstopt studentenhaver, groente en fruit in het berenverblijf. Dat doet ze niet om ze pesten, maar in de natuur zijn beren ook de hele dag bezig met het zoeken naar voedsel; dus ook in het Noorderdierenpark! Als ze ieder dag hun eten op dezelfde plek aangeboden krijgen, worden de beren lui en gaan ze zich vervelen.

Vorige week is hoofddierverzorger Rieks Scheve geland op Schiphol met een bijzondere lading uit Canada: drie bizons en drie elanden. Deze dieren zijn bestemd voor het nieuwe verblijf van het Noorderdierenpark: Het Wilde Westen. Momenteel wordt er nog druk gebouwd aan de Drentse versie van de Rocky Mountains. Vandaag komen Rieks en z’n vracht aan in Emmen en gaan de dieren, nadat ze onderzocht zijn door dierenarts Albert Klarenbeek en Henk Lommers, in quarantaine.

Pelikaan
Hij is 10 centimeter groot, helemaal kaal en roze en erg lelijk! De jongste bewoner van het park is een drie dagen oude pelikaan en niet bepaald moedersmooiste. Maar indruk maken doet ie wel! Iedere twee uur hapt hij met grootste gemak zes vissen weg.

Tiny een van de oudere giraffen heeft last van haar hoef. Deze is doorgegroeid en moet bekapt worden. Hiervoor moet Tiny onder narcose en dat is bij giraffen niet zonder gevaar. Daarom wordt alles zeer zorgvuldig voorbereid. Het binnenverblijf van de giraffen wordt verbouwd tot operatiekamer, terwijl Tiny zenuwachtig in het verblijf ernaast heen en weer loopt. Hoe de operatie afloopt ziet je in aflevering drie van de serie Dierenpark.

Aflevering 3
Vandaag een hele bijzondere gebeurtenis in het Noorder Dierenpark: de geboorte van een impala. Henk Lommers staat er met z’n neus bovenop.

De struisvogels moeten verhuizen naar een ander verblijf. Dit lijkt misschien een eenvoudig klusje, maar schijn bedriegt. Struisvogels zijn namelijk niet zo slim en kunnen slecht tegen veranderingen. Ze zijn dus zeker niet van plan om zich hier zomaar bij neer te leggen.

Het Noorder Dierenpark heeft een gloednieuw pinguïnverblijf: Playa Pinguinos. Kosten noch moeite zijn gespaard om de 148 Humbold pinguïns zich hier thuis te laten voelen. Henk praat met dierverzorger Hans Peter over het bijzondere pinguïngedrag.

De drie elanden uit Canada, die vorige week aankwamen in Emmen, staan nog steeds in quarantaine. Ondanks het feit dat ze de reis goed hebben doorstaan worden ze nog steeds scherp in de gaten gehouden door de verschillende verzorgers.

Vandaag mogen deze dieren voor het eerst naar buiten, maar dit lijken ze nog niet helemaal snappen… Voor Rieks is dit een spannend moment.

We volgen de pelikaan die drie weken geleden uit z’n ei kwam. Hij is zo enorm gegroeid dat hij nu in een ruimer hok zit. Omdat deze jonge pelikaan in z’n eentje zit, krijgt hij een spiegel in z’n hok, waardoor hij denkt dat hij met ander jong zit. En dat levert grappige taferelen op.

Aflevering 4:
Vandaag wordt het een prachtige dag voor alle exotische vogels van het Noorder Dierenpark. Na een hele winter binnenzitten, mogen ze straks weer vrij rondvliegen. Een van de roze lepelaar ibissen schat z’n eigen vliegkunsten helaas iets te hoog in en komt daarbij ongelukkig terecht.

De pasgeboren impala krijgt zijn eerste medische onderzoek door Henk en zijn collega Albert Klarenbeek.

De dag begint met een personeelsbijeenkomst in het restaurant en daar is een speciale reden voor. Al het personeel krijgt instructie voor de grote voorjaarsschoonmaak. Het hele park moet eens grondig gepoetst worden. Samen aan de slag dus. Dierverzorgers, kantoorpersoneel zelfs directeur Henk Hiddingh, iedereen helpt mee! Het is gelukkig prachtig voorjaarsweer dus het wordt een gezellige boel. Anniko helpt ook bij de grote schoonmaak, maar moet ook op handen en knieën door het rattenriool…………

Het nieuwe pinguïnverblijf heeft een uniek voedersysteem. Via ondergrondse buizen wordt iedere dag verse vis in de vijver gespoten. We zien schitterende beelden van pinguïns onderwater!

De pelikaan die een aantal weken geleden uit z’n ei kwam, mag vandaag naar z’n familie. Omdat ie nog niet kan zwemmen en ook nog moet wennen aan z’n soortgenoten wordt er een veilig hoekje voor ‘m gemaakt. Maar de kleine voelt zich toch wel heel onwennig tussen die grote neven en nichten van ‘m.

Nadat ze een week hebben binnengezeten, mogen de tijgers naar hun nieuw aangelegde buitenverblijf. Henk Lommers heeft daarbij flink de handen uit de mouwen gestoken.

Een beetje aarzelend nog, maar ook heel nieuwsgierig ruiken de tijgers al die luchtjes van de nieuw aangeplante bomen en struiken. Maar of Henk lang eer zal hebben van z’n werk is de vraag. Tijgers zijn de grootste slopers van de dierentuin!

Aflevering 5:

Vandaag mogen de impala’s met hun jongen voor het eerst naar buiten de savanne op. De kleintjes zijn nu groot genoeg om met hun moeder mee te lopen in de kudde. Nou ja, bijna alle kleintjes, want één jong komt behoorlijk in de problemen..

Hoofd dierverzorging Rieks Scheve heeft uit Hannover drie koedoes gehaald. Vandaag komt hij met de dieren aan in het Noorder Dierenpark in Emmen. Henk Lommers controleert samen met zijn collega Albert Klarenbeek deze dieren voor ze in quarantaine gaan. Ook onderzoeken ze samen tijger Wanita die de laatste wat sloom is en niet lekker in d’r vel steekt. Wat zou er toch aan de hand zijn?

Anniko is bijzonder dapper. Ze overwint al haar angsten en gaat muizen voeren aan de slangen.

Vorige week zagen we dat op het pinguïnstrand het paarseizoen in volle gang is. Alle pinguïns zijn op de versiertoer, op zoek naar een geschikte partner. Sommigen hebben de liefde van hun leven al gevonden en een mooie broedplek uitgekozen. Henk controleert samen met dierverzorger Hans-Peter de nesten.

En we volgen dierverzorger Harmen op zijn avondronde. Wat doen de dieren eigenlijk, zo in het holst van de nacht?

Aflevering 6
In deze laatste aflevering die zich afspeelt in het Noorder Dierenpark gaan we nog een keer een kijkje nemen op het playa pinguinos. Het broedseizoen voor de pinguïns is nu bijna afgelopen. In de verschillende nesten telden de verzorgers meer dan 21 eieren. Toch zijn er geen jonge pinguïns. Hoe kan dit. Henk Lommers praat hierover met zijn collega Albert Klarenbeek.

En verder ontfermen Henk en Albert zich over een heel sterke patiënt die last heeft van zijn kaak: een tijgerpython met mondrot.

En Anniko geniet van de jonge pelikaan die sinds een week bij z’n soortgenoten zit.

En dan de opening van het Wilde Westen!!!!
De drie elanden en bizons mogen voor het eerst naar hun nieuwe buitenverblijf. De Rocky Mountains van Drenthe. Deze grote grazers delen deze prachtige prairie met twee Canadese kraanvogels, een Canadese kalkoen, Carlina eenden en ganzen. Je waant je echt in het Wilde Westen als je dit tafereel ziet. Het jonge bizonstiertje is nog wat wild en onstuimig en jaagt de kraanvogels de stuipen op het lijf. Dierverzorger Rieks moet ingrijpen.

Aflevering 7:
In het Franse dorpje Romagne, in de buurt van Poitiers, ligt een dierenpark met alleen maar apen, La Vallée des Singes genaamd. De directeur van deze speciale dierentuin is een Nederlander te weten Jan Vermeer.

Henk Lommers praat met hem en neemt een kijkje bij verschillende apensoorten. Ondertussen vertelt hij allerlei bijzonderheden over ringstaartmaki’s, vari’s, gorilla’s, doodshoofdaapjes, goudenleeuwaapjes, colobusapen, siamangs en wolapen.

Verder is Henk aanwezig bij de behandeling van de wond bij een ringstaartmaki, die had gevochten met een paar soortgenoten.

Een jaar geleden probeerde Marjorie, de vrouw van de dierentuindirecteur, een babygorilla groot te brengen met de fles. De moeder van het jong begreep niet dat zij haar baby de borst moest geven. Als er niet was ingegrepen, was het jonge dier onherroepelijk doodgegaan.

Het was de bedoeling dat de babygorilla na een half jaar zouden worden teruggezet in de groep, zodat zij temidden van haar moeder, vader en andere soortgenoten zou opgroeien. Henk gaat kijken of dit ook inderdaad het geval is.

Meer informatie over La Vallée des Singes is te vinden op de website.

Aflevering 8:
In het Franse dorp Auneau, in de buurt van Chartres, is het dierenpark Les Felins d’Áuneau te vinden. De directeur is Patrick Jardin, met wie Henk Lommers een gesprek heeft.

Het park bestaat vijf jaar en herbergt alleen katachtigen zoals leeuwen, cheeta’s, lynxen, poema’s, tijgers, servals, panters, sneeuwpanters, jaguars, maar ook kleinere soorten als de caracal, de woestijnkat, de ocelot, de marquai en de maraiskat.

Huiskat
Henk geeft allerlei informatie, terwijl hij het vlees klaarmaakt voor de bewoners van het dierenpark. De dingen die hij vertelt zijn vanuit de invalshoek van de huiskat: hij vertelt wat de verschillen, maar ook wat de overeenkomsten zijn.

Meer informatie over Les Felins d’Áuneau is te vinden op de website.

Aflevering 9:
Deze keer brengt Henk Lommers een bezoek aan de Duitse dierentuin de Zoologischer Garten Köln; om het preciezer te zeggen, Henk bevindt zich in het Insektarium. Hier vertelt hij over de vele soorten insecten, die overal ter wereld voorkomen en die wij in Nederland niet tegenkomen. En hij heeft een gesprek met Peter Klaus, de hoofdverzorger van het Insektarium.

De typisch Nederlandse insecten bespreekt hij samen met Wijbren Landman, die als bioloog werkzaam is bij het Noorder Dierenpark in Emmen. En met psychologe Jacqueline de Rond praat Henk erover, waarom mensen bang zijn voor spinnen en hoe zij van hun angst kunnen afkomen.

Een paar insecten die de revue passeren zijn de zwarte weduwe, de vogelspinnen, de kakkerlak, de mestkever, de sprinkhaan en de pissebed.

Meer informatie over de Zoologischer Garten Köln kun je vinden op de website.

Aflevering 10:
Henk Lommers brengt een bezoek aan de oudste dierentuin ter wereld; Tierpark Schönbrunn vierde onlangs haar 250ste verjaardag maar behoort ondanks deze hoge leeftijd tot een van de modernste dierentuinen in Europa.

In de Weense volksmond wordt deze tuin ook wel de tuin van de gelukkige dieren genoemd. Maar waaraan kun je dit nu afmeten? Henk Lommers praat hierover met de directeur Dr. Helmut Pechlaner. Net als Henk is hij dierenarts en tv-presentator.

Sinds 10 jaar beschikt dierenpark Schönbrunn over een van de meest bijzondere roofdierenverblijven van Europa. Oude architectuur en moderne techniek maken samen een prachtige leefomgeving voor deze grote jagers. Hierdoor kunnen we zoveel mogelijk van hun natuurlijke gedrag zien.

Vorige jaar vond er een tragisch ongeluk plaats. Tijdens het klaarleggen van het voer werd een van de roofdierverzorgsters aangevallen door een zwarte panter. Binnen twee minuten stond Helmut Pechlaner zelf in het verblijf en sleurde de werkneemster tussen de panters door naar buiten. Hierbij raakte hij zelf flink gewond. De dierverzorgsters overleed ter plekke aan haar verwondingen. Henk praat met Helmut over de gevaarlijke kanten van het werken met deze extreem wilde en agressieve dieren.

Tierpark Schönbrunn is een van de weinige dierentuinen waar die heerlijke grote knuffelberen oftewel panda’s verblijven. Wat komt er zoal bij de pandaverzorging kijken? Hoe moeilijk is het om deze dieren in gevangenschap te houden? Henk krijgt antwoord op al zijn brandende vragen.

aflevering 11:
Henk Lommers is deze keer afgereisd naar Lapland in Finland. Hij bezoekt hier de noordelijkste dierentuin ter Wereld: Ranua Zoo in het plaatsje Ranua.

Hij laat ons de dieren zien die daar oorspronkelijk leven. Deze dieren zijn er tegen bestand om te leven in de extreme kou in de winter, waarbij de temperatuur kan dalen tot wel – 30 graden; maar ze kunnen zich ook goed handhaven in de zomer, als de temperatuur oploopt tot zo’n 30 graden.

In deze uitzending komen o.a de volgende diersoorten aan bod: ijsberen, bruine beren (zijn ’s winters in winterslaap), veelvraten, rode vossen, poolvossen (zijn ’s winters helemaal wit, in de zomer hebben ze een grijs/bruine kleur oftewel de vacht is aangepast aan het landschap), sneeuwhoenen (in de winter zijn ze helemaal wit, in de zomer hebben ze rode, bruine en gele tinten), wolven (hun vacht is in de winter veel dikker), otters en lynxen. Bovendien wordt er aandacht besteed aan dieren die zo bij Lapland passen namelijk huskies.

Henk gaat langs bij een wereldberoemd persoon te weten Santa Claus oftewel de kerstman. Deze woont in Rovaniemi en heeft een eigen postkantoor. In de zomer wordt hij door ongeveer 2000 mensen en ’s winters door zo’n 10.000 mensen per dag bezocht. Henk praat met Santa Claus over zijn rendieren en waarom hij hen verkiest boven paarden, terwijl zijn collega Sinterklaas juist zweert bij paarden.