Dier en natuur

Een paard of een pony?

Wanneer heet een paard nu een pony en wanneer noem je een pony een paard? Het heeft niets met de bouw van het dier te maken. En ook of het een mannetje of een vrouwtje is, doet er niet toe. Nee, het onderscheid tussen een paard en een pony, dat kun je gewoon meten.

Schofthoogte
Het verschil tussen een paard en een pony wordt aangegeven met een bepaalde lengte, oftewel de schofthoogte. Die hoogte wordt berekend vanaf de grond tot aan de rug van het dier. Een pony blijft een pony tot de hoogte van 1 meter, 47 centimeter en 3 millimeter. Als hij daarboven komt dan wordt het dier een paard genoemd. Dus alle dieren onder de vastgestelde schofthoogte zijn pony’s, en alle dieren die gróter zijn dan deze hoogte worden paarden genoemd.

Uitzondering
Handig hè, zo’n regel. Jammer alleen dat er altijd wel uitzonderingen zijn. Ook hier. Zo is er bijvoorbeeld een soort paarden, de Arabieren, die kleiner is dan 1 meter 47. Wil je meer informatie, raadpleeg dan een veearts of bezoek een encyclopedie op internet. Daar kun je uitzoeken of jouw specifieke ras een paard of pony is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *