Dier en natuur

Op vakantie met huisdier

Huisdier mee op vakantie? Eerst naar de dierenarts!
De zomervakantie komt eraan. Lekker naar een huisje in Zuid-Frankrijk of de camping in Italië. Steeds vaker mag de hond of kat ook mee. Een vakantie met huisdieren vraagt wel extra voorbereiding. Zijn de papieren in orde, hebben we voldoende voer mee, maar ook: welke ziekten komen er in het land voor en waartegen moet ik mijn hond en kat beschermen? Wie Rakker of Minous meeneemt op vakantie, doet er goed aan om eerst naar de dierenarts te gaan.

Nieuw Europees vaccinatiepaspoort
In het buitenland komen honden en katten in aanraking met parasieten en ziekteverwekkers die we in Nederland niet kennen. Onze dieren hebben hier helaas geen natuurlijke weerstand tegen. Wie zijn huisdier meeneemt op vakantie moet daarom maatregelen nemen om de gezondheid van het dier te beschermen. Er zijn verschillende maatregelen. Voor alle Europese landen geldt dat u vanaf juli 2004 voor uw hond of kat een nieuw Europees vaccinatiepaspoort op zak moet hebben. Daarnaast zijn er maatregelen over identificatie en vaccinatie die per land verschillen. Al deze voorzorgsmaatregelen tezamen moeten de toenemende stroom gezondheidsproblemen een halt toe roepen.

Muskieten en larfjes
Een parasiet die veel problemen kan veroorzaken is de hartworm. Honden en katten krijgen hartworm doordat ze worden gestoken door een muskiet die larfjes van de hartworm met zich meedraagt. Deze larven groeien in de hond of kat uit tot wormen van wel 30 cm lang. De wormen nestelen zich in het hart en de longslagaders waar ze jarenlang overleven en het hart en de omliggende weefsels beschadigen. De besmetting met hartworm kan er uiteindelijk voor zorgen dat de hond of kat doodgaat. Alleen kort na het besmetten kunnen de larfjes veilig onschadelijk worden gemaakt. Behandelen als de wormen eenmaal volwassen zijn, kan een levensgevaarlijke embolie tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk uw hond of kat al voor de vakantie te beschermen tegen hartworm.

Eenvoudige bescherming
De muskiet die hartworm verspreidt komt veel in Zuid-Europa voor. Dierenartsen raden daarom aan om honden en katten te beschermen tegen hartworm als ze de lijn Parijs – Milaan oversteken. Dit kan heel eenvoudig: door elke maand een pipet Stronghold in de nek van de hond of kat te druppelen is het dier beschermd. Dit diergeneesmiddel doodt binnengedrongen hartwormlarven voordat ze zich tot volwassen wormen ontwikkelen.

Ook tegen vlooien en wormen
Een andere parasiet waartegen u uw hond en kat moet beschermen voordat u op vakantie gaat, is de vlo. Anders vindt u bij thuiskomst een huis vol vlooien. Voor vlooienbestrijding kan hetzelfde diergeneesmiddel worden gebruikt. Stronghold doodt zowel de vlooien op het dier als de larven en eieren in de leefomgeving. Bijkomend voordeel van dit middel is dat het ook spoelwormen effectief bestrijdt. Honden en katten zijn dus zowel tijdens de vakantie als daarna beschermd tegen veel voorkomende parasieten.

Zorgeloos op vakantie
Neem hond of kat gerust mee op vakantie deze zomer, maar ga wel op tijd langs bij de dierenarts. Die weet welke eisen voor de vakantiebestemming gelden en hoe u Rakker of Minous het beste beschermt tegen ziekten. Vertel dat u naar of door een gebied reist waar mogelijk hartworm voorkomt. Uw dierenarts kan u dan meteen een preventieve kuur tegen hartwormbesmetting meegeven en adviezen meegeven over de bestrijding van teken, zandvliegjes en andere ziekten die veelvuldig in vakantiegebieden voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *