Dier en natuur

Wat is urine-incontinentie?

Urine-incontinentie is de medische term voor onvrijwillig urineverlies. Dit urineverlies is het gevolg van het feit dat de hond zijn blaas niet meer onder controle heeft. Hierdoor verliest deze ongewild kleine of grote plasjes.

Urine ontstaat in de nieren en wordt tijdelijk in de blaas opgeslagen. Normaal gesproken kan de hond, als hij het zelf wil en als de blaas voldoende is gevuld, de urine zelf uitplassen. De cirkelvormige spier die de blaas afsluit ontspant op dat moment. Op andere momenten zorgt deze afsluitspier ervoor dat de hond zijn blaas de baas blijft. Incontinente honden zijn helaas geen eigen baas over hun blaas.

Er zijn verschillende soorten urine-incontinentie. Eén bepaald type wordt het Sphincter Mechanisme Incompetentie (SMI) genoemd. Bij SMI kan de cirkelvormige afsluitspier de blaas niet goed meer afsluiten. Dit komt door een tekort aan het vrouwelijk hormoon oestrogeen. SMI komt met name bij teefjes voor die zijn gesteriliseerd.

Is mijn hond incontinent?
Incontinente honden hebben zoals gezegd last van ongecontroleerd urineverlies. Dit kan resulteren in vlekken in de mand of op het tapijt. Om erachter te komen of jouw hond incontinent is, is het verstandig de momenten in de gaten te houden wanneer de druk op de afsluitspier wordt verhoogd. Dit gebeurt voornamelijk als je hond blaft, opgewonden is of gaat liggen.

Wat is eraan te doen?
Urineverlies veroorzaakt door SMI kan met een geneesmiddel worden behandeld. Dit geneesmiddel verbetert de functie van de afsluitspier en lost zo het urineprobleem van de teef op.

Dit kun je zelf voor je hond betekenen:
Zorg ervoor dat je hond voldoende gelegenheid heeft om te plassen. Vooral ‘s avonds vlak voor het slapen moet er voldoende tijd zijn om een plasje te kunnen doen Zwaarlijvigheid kan bij een teefje het incontinentieprobleem verergeren. Je dierenarts zal je adviseren om je hond een vermageringsprogramma te laten volgen. Zorg in ieder geval dat je dier voldoende beweging krijgt Knip bij langharige honden het haar rond de staart weg zodat je hond zichzelf schoon kan houden Was regelmatig het gebied rond de staart en de achterpoten met een milde shampoo. Droog de hond goed af en breng bijvoorbeeld vaseline op de vacht aan; dit beschermd de huid tegen irritatie Was en ververs het kleed of de deken in de mand zo vaak mogelijk. Sommige dekens verhinderen dat de hond vochtig wordt als deze in de mand ligt. De dierenarts kan je hierover adviseren Zorg ervoor dat je hond voldoende kan drinken. Door weinig drinken wordt de incontinentie namelijk niet minder en een gebrek aan water kan de nieren ernstig beschadigen Straf je hond niet omdat deze urine verliest; het maakt het probleem alleen maar groter Vraag de dierenarts om advies om je hond op de juiste manier van dit probleem te verlossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *