Dier en natuur

Recept voor het koppelen van je konijnen

Gastauteur: Ineke van der Pol

Groepsdieren
Eén is ook maar alleen…ja dat geldt ook voor konijnen. Sterker nog, dat geldt zeker voor konijnen. Konijnen zijn groepsdieren en zijn nu eenmaal samen gelukkiger dan alleen. Oók als je konijn binnen woont, hoe graag je het ook zou willen; een konijn ben je niet, dus je kunt een soortgenootje ook niet vervangen. Als je een gelukkig konijn wilt…neem er dan twee.

De beste kans van een geslaagde koppelpoging krijg je met een gesteriliseerde voedster en een gecastreerde ram. Zo voorkom je gelijk kleintjes en ga je voor een groot deel de kans op baarmoederhalskanker uit de weg. Nog een voordeel van een castratie is dat het sproeigedrag en territoriaal gedrag verdwijnt. Een koppelpoging met een ongecastreerde ram is bij voorbaat gedoemd te mislukken.

Combinaties
Er zijn eigenlijk veel combinaties mogelijk, hieronder volgt de top drie van beste mogelijkheden:
1) gecastreerde ram + (gesteriliseerde) voedster
2) 2 gesteriliseerde zussen
3) 2 gesteriliseerde voedsters

Er zijn ook een aantal moeilijke (maar niet onmogelijke) combinaties:
1) 2 (on)gecastreerde rammen
2) 1 volwassen en een jong konijn
3) een oneven aantal

Stap één
Laat eerst de konijnen met elkaars geur kennismaken door de verblijfsruimtes naast elkaar te zetten of een grote ren te scheiden met gaas. Zo is er al contact, maar niet fysiek zodat er niets kan gebeuren. Leg ook keutels van de een bij de ander en wissel met speeltjes of beter nog, laat ze dagelijks van verblijf ruilen. Merk je dat dit goed gaat (ze accepteren de vreemde geur en doen er niets mee) dan kun je verder met stap twee. Dit is meestal na enkele dagen tot weken.

Stap twee
Kies een neutrale ruimte (dit houdt in een ruimte waar beide konijnen nooit zijn geweest) met vluchtruimtes en afleiding. Een paar speeltjes en kartonnen dozen zijn over het algemeen voldoende. Maak geen doodlopende gangen.
Zelf heb je twee deksels, de afstandsbediening van de radio, een plantenspuit of iets dergelijks nodig waar je je konijnen mee kan laten schrikken. Trek dikke winterwanten aan. Er bestaat de kans dat je ze in gevecht van elkaar moet scheiden. Bescherming is dan noodzakelijk. De kans is groot dat ze gaan vechten en afleiden op een (agressieve) manier werkt vaak het beste.
Zodra je merkt dat een van de konijnen zijn achterpoten aanspant, oren in de nek legt of een ander signaal uitdrukt, waarmee hij duidelijk maakt dat hij gaat aanvallen, sta je klaar om hem af te leiden. Let op, dit is echt precisiewerk. Gaat het konijn over de grens: afleiden. Denk erom, afleiden en niet straffen. Straffen zou oneerlijk zijn omdat het konijn enkel doet wat élk konijn zou doen: eer en territorium verdedigen.

Reactie en actie
Mogelijk te verwachten reactie: direct vechten
Actie: scheiden en af laten koelen, terug naar stap 1

Mogelijk te verwachten reactie: elkaar negeren
Actie: rustig afwachten, dit is een zeer goed teken

Mogelijk te verwachten reactie: een konijn zoekt toenadering en de ander valt aan
Actie: sproei het aanvallende konijn goed nat (niet in de oren) en praat op een zachte, kalmerende toon tegen beide konijnen

Mogelijk te verwachten reactie: een konijn legt zich plat op de grond en ademt snel
Actie: afwachten hoe het andere konijn hierop zal reageren

Mogelijk te verwachten reactie: ze rijden op elkaar
Actie: laten gaan, zo wordt de rangorde bepaald

Mogelijk te verwachten reactie: er wordt op de kop van het andere konijn gereden
Actie: konijn goed zetten; er zijn al veel konijnen gebeten in hun genitaliën.

Mogelijk te verwachten reactie: liefde op het eerste gezicht
Actie: geniet ervan!

Bach Bloesems
Koppelen, het klinkt zo eenvoudig. Dat is het ook mits je voorzien bent van een grote portie geduld en doorzettingsvermogen. Want na één sessie ben je niet klaar. Begin met een paar minuten en bouw dit langzaam op. Het scheelt vaak al als jij er in gelooft dat het zal lukken, met deze positieve houding zál het je op den duur ook wel lukken. Een handig hulpmiddel voor koppelstress is Rescue Remedy van de Bach Bloesems. Veel succes met koppelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *