Dier en natuur

Vancouver aquarium

Henk Lommers is deze keer in Canada en brengt een bezoekje aan het Vancouver Aquarium. Deze waterdierentuin is niet alleen een plek, waar je allerlei dieren zoals dolfijnen, zeeleeuwen en zeeotters kunt bekijken. Het bijzondere is dat je als bezoeker de dierverzorgers mag helpen, terwijl ze de dieren voeren en trainen. En als je geluk hebt, kun je zelfs een dier aanraken.

Henk helpt bij de trainingen van dolfijn Spinnaker en zeeleeuw Hazy. Verder vertelt hij over de verschillen tussen zeeleeuwen en zeehonden; twee diersoorten die vaak door elkaar gehaald worden.

Onderzoek

In het Vancouver Aquarium wordt al jaren onderzoek gedaan naar de manier, waarop allerlei diersoorten leven. Hierdoor is er veel informatie beschikbaar om ervoor te zorgen dat dieren in het wild een leefbare omgeving houden of krijgen. Zo zijn onder andere de Steller zeeleeuw en de beloega, oftewel de witte dolfijn, onderwerp van bestudering. Valeria Vergara is al ruim een jaar bezig met haar onderzoek naar de manier, waarop deze dolfijnensoort communiceert. Henk praat met Valeria onder andere over het feit dat het uniek is dat zij een beloega kalf, Tuvak genaamd, al sinds zijn geboorte volgt. Deze Tuvak is inmiddels 1 jaar en kan nu al bijna ‘fluiten’ als een volwassen beloega.

Orca’s

Vroeger had het Vancouver Aquarium een bassin met orca’s. Tegenwoordig niet meer, omdat het niet diervriendelijk was om zulke grote dieren in zo’n relatief kleine leefruimte te laten zwemmen. Om toch orca’s te zien gaat Henk met de veerboot naar Vancouver Island. Vanuit het idyllische dorp Telegraph Cove vertrekt hij naar de Johnstone Strait. Hier ziet hij orca’s in het wild zwemmen. Een prachtig gezicht. En natuurlijk veel indrukwekkender dan een orca in een bassin.

Adoptie orca’s

Henk en de ploeg waren nogal onder de indruk van de manier, waarop er wordt omgegaan met de orca’s en de manier waarop er wordt geprobeerd om toeristen milieubewust te maken. Daarom besloten Henk en het team om de organisatie te steunen door drie orca’s te adopteren. Deze drie orca’s zijn broers en maken onderdeel uit van de zogenaamde A36 groep: Cracroft (waarschijnlijk geboren in 1964), Plumper (waarschijnlijk geboren in 1977) en Kaikash (geboren in 1982).

Wil je ook een orca adopteren, kijk dan op de website van Wild Killer Whale Adoption Program. Deze organisatie werkt overigens samen met het Vancouver Aquarium.

Zeehondenopvang

Henk brengt ook nog een bezoekje aan een zeehondenopvang, die banden onderhoudt met het Vancouver Aquarium. In verband met de vele jongen die er gevonden worden, is het er erg druk. Overigens is deze opvang enigszins provisorisch geregeld, maar over niet al te lange tijd gaat deze opvang verhuizen naar een echt gebouw.