Dier en natuur

De vogel en zijn huisgenoten

Voordat je over gaat tot aanschaf van een gevederde huisgenoot, is het handig om een situatieschets te maken van je thuissituatie en dan met name van eventuele andere dierlijke huisgenoten. Vogels kunnen namelijk lang niet altijd met elk dier omgaan en dat is zeker ook omgekeerd het geval.

Vogel en kat
Het ligt voor de hand dat een kat je vogel als prooi zal zien. En waarschijnlijk zal een vogel bang zijn voor je kat. Als je ze genoeg tijd geeft, zullen ze uiteindelijk wel aan elkaar wennen. Je kat zal zo’n vogel wel interessant vinden en afhankelijk van de grootte op onderzoek uitgaan. Als je je kat daarbij goed in de gaten houdt en tijdig corrigeert, hoeft de combinatie geen problemen op te leveren. Maar oplettendheid blijft natuurlijk geboden.

Vogel en hond
Honden gaan juist weer heel anders met vogels om. Als je hond jong in aanraking komt met een huisvogel, dan is de kans groot dat ze elkaar gedogen en misschien zelfs wel vriendschap sluiten. Je hond en de vogel hebben in elk geval weinig van elkaar te vrezen en zijn dan ook een prima combinatie.

Vogel en de rest
Het is niet aan te raden om knaagdieren of reptielen in dezelfde ruimte te houden als een vogel. In feite is hier het omgekeerde aan de hand van wat we net beschreven over katten. In dit geval is er grote kans dat je hamster, muis of rat als prooidier wordt aangezien. Gevaarlijk, óók als de vogel in een kooi zit. Want ook dan kan de vogel zo geprikkeld of geïrriteerd raken dat hij zich niet veel aantrekt van het feit dat hij in een kooi zit. Op die manier kan de vogel zichzelf of zijn omgeving ernstig beschadigen. Hou je knaagdier of reptiel dus uit het zicht van je vogel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *