Dier en natuur

Lekker luieren met je leguaan

Leguanen zijn beestjes met een eigen karakter die in gevangenschap wel 20 tot 25 jaar oud kunnen worden. Ook worden sommige leguanen wel twee meter lang. Je neemt dus niet zomaar een leguaan in huis, je moet hier goed over nadenken.

Temmen
Om een leguaan tam te krijgen moet je hem van jongs af aan regelmatig op je hand nemen. Zo raakt het dier met je vertrouwd. Gebeurt dit niet, dan kun je regelmatig een klap van zijn staart verwachten!

Stressgevoelig
Leguanen zijn enorm stressgevoelig. Wanneer er veel verandering gaande zijn, zoals het verschonen van het terrarium, zorgt dit alleen maar voor extra stress. Het is daarom belangrijk om alles na het verschonen weer op dezelfde plek terug te zetten, juist om die extra stress te voorkomen.

Klimgrage diertjes
Leguanen zijn klimgrage diertjes. Dit doen ze het liefst op lange takken, bielzen en stenen. In het terrarium, dat minstens 1x2x2 meter moet zijn, kunnen ze zich hiermee lekker uitleven. Zorg in het terrarium trouwens ook voor een plekje om te schuilen.

Lekker luieren
Qua verzorging hebben leguanen veel aandacht nodig. Maar ze kunnen zich ook helemaal terugtrekken en dan lekker gaan luieren. Onder een lamp of in de zon kunnen ze helemaal ontspannen. Overdag is de beste temperatuur in het terrarium tussen de 25 tot 30 graden. ’s Nachts is 20 graden voldoende.

Voeding
Leguanen hebben best een gevarieerd voedsel nodig. Je kunt hierbij denken aan andijvie, appel, koolsoorten, taugé, perzik en nectarine. Verder hebben ze graag dierlijke kost zoals krekels en meelwormen. Voor de bodem is het verstandig om geen kattenbakvulling te gebruiken. Leguanen zijn nieuwsgierige beesten en willen overal aan likken. De kans dat ze wat inslikken is dan extra groot. En ook voor een leguaan zijn maag en darmklachten vervelend!

Vervellen
Gezonde leguanen vervellen regelmatig. Door een bak lauw water in het terrarium te plaatsen wordt de vervelling gestimuleerd. Je kunt ze ook, om ze te helpen, wat vaker besproeien met wat water.

Let op! Een leguaan houden doe je niet zomaar. Je moet er tijd en geld insteken en je goed laten voorlichten over wat er allemaal bij komt kijken. Het houden van een leguaan moet je zien als een hobby waar je iedere dag mee bezig bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *