Dier en natuur

De zwarte panter

Een opvallende katachtige is de zwarte panter. Daar waar een tijger of jaguar zich kenmerkt door een gestreepte of gevlekte huid, is dit roofdier opvallend zwart van kleur. Toch kun je met een bepaalde lichtval ook op zijn huid ook vlekken ontdekken. Dit dier komt voor in Afrika en het zuiden van Azië.

‘Gevaarlijke’ kleur
Vaak wordt een zwarte panter als gevaarlijker beschouwd dan zijn kleurrijke, gevlekte soortgenoten. Dit klopt niet: de dieren verschillen in gedrag nauwelijks van elkaar. Deze toegeschreven karaktereigenschap is enkel en alleen aan hun donkere en ‘gevaarlijke’ kleur te danken. Alle panters (of luipaarden, dit zijn dezelfde dieren) gaan ’s nachts op jacht naar de meest uiteenlopende prooien.

De boom in
Apen, herten, jakhalzen en zelfs insecten staan op het menu van de panter. Als een prooi in de wacht is gesleept, aarzelt het roofdier niet om het vervolgens mee te slepen in een boom. Hierbij komen de uitstekende klimkwaliteiten van dit dier naar voren. Maar ook zijn kracht valt niet te betwisten; een prooi die twee keer zo zwaar is als hijzelf wordt zelfs een boom ingesleurd. Dit doet hij om ervan verzekerd te zijn dat hij alleen van deze maaltijd kan genieten.

Niet altijd erfelijk
De kenmerkende huid van de zwarte panter wordt niet altijd erfelijk verkregen. In een nestje van twee a drie welpen kunnen zwarte en gevlekte dieren v

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *