Dier en natuur

Wat eten veulens?

Veulens drinken als ze net geboren zijn, net als veel andere dieren, verse moedermelk. Die moedermelk bevat namelijk precies de voedingsstoffen en vooral afweerstoffen die het veulen nodig heeft. Daar wordt ‘ie groot en sterk van. Maar je kunt natuurlijk een jong paard of pony natuurlijk wel een extra handje helpen bij het opgroeien.

Veulenbrokken
Naast de melk is het bijvoorbeeld ook goed om een veulen speciale veulenbrokken te geven. In deze brokken zitten alle benodigdheden voor een klein dier om groot te worden. Eiwitten bijvoorbeeld zijn een belangrijk voor de ontwikkeling van het veulen. Je kan met het geven van brokken beginnen wanneer het kleine paardje tussen de twee en de vier weken is. De brokken stimuleren namelijk zijn hele darmstelsel en door de vitamines die de brokken bevatten wordt de ontwikkeling en zijn groei bevorderd. De brokken zijn beter verteerbaar voor een veulen dan de gewone paardenbrokken.

Overstappen
Het veulen kan gewoon blijven drinken bij zijn moeder totdat het ongeveer een kilo veulenbrokken eet. Het is dan wel zaak om het veulen meer brokken te geven als het niet meer bij zijn moeder drinkt. Voor meer informatie over de juiste voeding voor een veulen kun je vragen stellen aan je dierenarts of erkende paardenfokkerij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *