Dier en natuur

Met stip op één: de Labrador retriever

Gastartikel: Gina van Elburg

Nog altijd staat de Labrador retriever bekend als een vriendelijke, toegewijde en zich makkelijk aanpassende metgezel. Het is daarom één van de meest gefokte honden in Nederland. Per jaar worden er bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied ongeveer 5000 nieuwe labradors ingeschreven. De Raad van Beheer is het overkoepelende orgaan. Lid van de Raad zijn de Nederlandse rasverenigingen, regionale verenigingen en een aantal verenigingen met een gespecialiseerde doelstelling op het gebied van de kynologie (hondenkennis, hondenkunde). Deze raad registreert alle aangemelde rashonden die in aanmerking komen voor een stamboom. Als je nagaat dat een labrador gemiddeld 13 jaar oud kan worden, zullen er nu zo’n 65.000 geregistreerde labradors in Nederland rondlopen. Dit is een ruwe schatting, want er is natuurlijk een aantal wat vroegtijdig komt te overlijden en niet elk jaar wordt hetzelfde aantal labradors gefokt. Daarnaast zijn er heel veel niet geregistreerde labradors.

Trouw en werklustig
Ik vind het leuk om voor Dier en Natuur iets te vertellen over dit populaire ras. Vooral omdat ik zelf helemaal labradofiel ben. Inmiddels heb ik dagelijks 5 prachtige exemplaren om mij heen en voel mij daardoor een bevoorrecht mens. Omgaan met honden is een extra dimensie in mijn leven. Ik kan mij geen leven meer voorstellen zonder de lieve viervoeters om mij heen. Ze zijn altijd even trouw en vooral de labrador is een hele intelligente en levendige hond. Vaak spreek ik met mensen, die bij mij op cursus komen of die interesse hebben in een puppie, over wat een hond kan en mag. Veel hondeneigenaren zijn al gauw tevreden, wanneer een hond kan zitten en liggen op commando. Netjes volgen aan de lijn wordt al moeilijker. Soms vragen deze eigenaren zich dan af of de hond zoiets wel kan. Al gauw help ik ze uit deze droom en vertel ze dat een labrador voor hen de wasmachine kan aan- en uitzetten en zelfs hulpbehoevende mensen kan helpen met aan- en uitkleden! Ik vertel ze dat dit een kwestie is van training, opvoeding en empathie. Bovenal moet er vanuit de hond respect zijn voor de baas. Heeft de baas om wat voor – vaak onwetende – reden dan ook zijn leiderschap ondermijnt dan zal het moeilijker worden om de hond iets te leren of te laten doen. Een labrador heeft van nature een ‘will to please’; wat wil zeggen dat hij graag voor je werkt. Je hoeft dit alleen maar te stimuleren en te belonen en je hebt het begin gelegd voor een langdurige samenwerking. Wat is er mooier?

Fokken
Wanneer fokkers naar eer en geweten raszuivere labradors fokken, waarvan de ouderdieren voldoen aan een aantal vastgestelde richtlijnen en gezondheidsuitslagen, kan het gebeuren dat er toch een labrador gefokt wordt waaraan iets mankeert. Echter wanneer terdege onderzocht wordt door de fokker uit welke ouderlijnen de dieren komen en welke erfelijke afwijkingen er in de combinatie zitten, is het mogelijk allerlei gezondheidsproblemen te voorkomen. In Nederland is een aantal fokkers actief met het verbeteren en in stand houden van de originele labrador retriever. Helaas zijn er ook ‘veelfokkers’ of wel de broodfokkers genaamd die zich niet bezig houden met gezondheidsaspecten etc. Deze fokkers brengen schade toe aan het ras met alle gevolgen van dien; en dit alleen ten gunste van de eigen portemonnaie.

Bezint eer ge begint
Het is van groot belang dat potentiële nieuwe pupeigenaren zich goed gaan oriënteren, voordat men tot de aanschaf van een puppie overgaat. Daarom is goede voorlichting door de fokker ook van groot belang. Men moet vooral geen haast hebben met de aanschaf van een goed gezonde en raszuivere pup, maar enige tijd besteden aan het uitzoeken van bijv. bij welke fokker men zich vertrouwd voelt en wat men met de hond wil gaan doen. De moeite nemen om een aantal fokkers te bezoeken en te vergelijken is bijzonder interessant. Bij twijfel is het altijd handig en verstandig om eerst contact op te nemen met bijv. de Nederlandse labrador vereniging. Een goed gezonde en lieve labradorpup is een genot voor zijn omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *