Dier en natuur

Honden zoeken vrienden

Gastauteur: Linda Taal

Ik heb contacten met het S.H.K.D. asiel in Istanbul (Turkije), omdat daar onze laatste twee wereldhonden vandaan komen. Op het moment is de situatie daar erg moeilijk. Istanbul heeft erg veel zwerfhonden. De autoriteiten geven opdracht de zwerfhonden te vergiftigen en mishandeling is eerder regel dan uitzondering.

Een aantal mensen, voornamelijk vrijwilligers, probeert hier op een andere, door de Wereld Gezondheids Organisatie goedgekeurde, manier iets aan te doen. Er is een asiel opgericht: de honden worden gevangen en vervolgens gesteriliseerd, geënt en verzorgd. Zodra het voor de honden en mensen veilig is, worden de honden teruggebracht naar de plek waar ze vandaan kwamen. Echter, meestal kan dit niet en dan blijven de honden in het asiel tot er in Nederland of Duitsland een baasje voor ze gevonden is.

Geld nodig
Nu moet het asiel weg in verband met de nieuwbouw van een villawijk. Een nieuw asiel bouwen is financieel niet haalbaar. In een ander asiel (zgn. bosasiel) worden aanpassing gemaakt, zodat 200 honden opgevangen kunnen worden. De overige 600 zouden moeten worden geëuthanaseerd. Met man en macht wordt er nu gewerkt om zoveel mogelijk honden te redden door ze te transporteren naar Nederland en Duitsland, waar nog genoeg goede baasjes zijn. Dit kost echter geld, heel veel geld. Ook voor de verzorging van de achterblijvende honden is geld nodig. Ik hoef niet te vertellen dat de Turkse overheid niets doet om te helpen. Ik probeer nu door de verkoop van hele leuke T-shirts geld te krijgen voor het asiel. Wil je meer informatie over de T-shirts, stuur dan een mailtje naar info@actiezwerfhonden.nl of surf naar de website.

Inmiddels heeft Linda laten weten dat er mede dankzij jullie een bedrag van € 2000,00 is opgehaald.

Update
Het huurcontract voor het land, waar het huidige asiel staat is nu echt afgelopen. Alle gezonde honden zijn overgeplaatst naar het bos-asiel behalve de honden die op transport naar Duitsland en Nederland wachten. In het oude asiel verblijven nog pups en poezen en zwakkere honden die in het bosasiel niet zouden kunnen overleven. Ook de kliniek draait nog in het oude asiel.

Sponsors
Er is een nieuw, braakliggend terrein gehuurd; het S.H.K.D. probeert toestemming te krijgen het asiel en de kliniek naar dit nieuwe terrein te verplaatsen. Als er dan ook nog voldoende sponsors gevonden kunnen worden, willen ze vanaf deze nieuwe plek toch verder gaan met hun goede werk. Mochten de benodigde vergunningen niet verstrekt worden en/of de financiële middelen niet gevonden worden dan worden zoveel mogelijk roerende en onroerende goederen van het oude asiel verhuisd naar het bosasiel. Dan kan er van hieruit toch nog enige hulp aan de zwerfhonden geboden worden.

België
Inmiddels heeft ActieZwerfhonden ook een rekening in België, zodat ook Belgische dierenvrienden zonder extra kosten van internationaal betalingsverkeer T-shirts kunnen kopen. En dank zij de steun van iedereen is de opbrengst van onze actie nu de € 2500,00 gepasseerd.

Inzamelen spullen
Verder zijn we begonnen om, samen met vrijwilligers van de Stichting AAI, allerhande spullen voor het asiel in te zamelen: dekens, manden, riemen, medicijnen, vlooienbestrijdingsmiddelen en verbandartikelen. Komende week gaat er een flink pakket – vrij van kosten – met een bevriende firma mee op transport naar het S.H.K.D. In de toekomst zullen we hier vaker gebruik van kunnen maken dus als je nog spullen hebt……..

Laatste update
De berichten uit het S.H.K.D. zijn tweeledig; enerzijds is dankzij de geweldige inzet van veel mensen het aantal honden door middel van herplaatsing drastisch teruggebracht, anderzijds zitten er nog steeds teveel honden in het bos-asiel om het voor het S.H.K.D. betaalbaar en voor de honden fijn te maken.

Honden zoeken vrienden
Stichting ActieZwerfhonden i.o. heeft sinds enige tijd een nieuw actie item, te weten Honden zoeken vrienden (adoptie op afstand) om te proberen zoveel mogelijk honden van een goed bestaan te verzekeren.

Nieuwe regelgeving
Met het in werking treden van de nieuwe regelgeving voor het transport van huisdieren van landen buiten de EU naar landen binnen de EU (03.07.2004 of mogelijk 01.10.2004) wordt het zo goed als onmogelijk honden van uit het S.H.K.D. te herplaatsen in Nederland en Duitsland. ActieZwerfhonden heeft daarom besloten om tot die datum, door middel van een nieuwe pagina, een selectie van de honden uit het S.H.K.D., welke voor herplaatsing in aanmerking komen, onder de aandacht te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *