Dier en natuur

Veilig op stap met je paard

Voor veel liefhebbers is paardrijden dé manier van vrijetijdsbesteding. Lekker ontspannen rijden in de vrije natuur. Toch moet je bij deze ontspannende bezigheid de veiligheid van zowel je paard als jezelf goed in het oog houden. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kiezen veel mensen er daarom voor hun ruiterdiploma te halen. Voor de mensen die dat diploma nog niet hebben, hebben we hier vast een aantal veilige tips op een rijtje gezet.

Opvallen
Wanneer je buiten gaat rijden, is het belangrijk dat je door het overige verkeer goed gezien wordt. Draag daarom reflecterende kleding en zorg dat je lekker opvalt op de weg. Je kan ook om de benen van je paard reflecterende lichtjes vastmaken. Hoe meer je opvalt, hoe veiliger het is!

Drukte
Omdat paarden ook kunnen schrikken, is het verstandig om drukke wegen te vermijden. Als je met meerdere mensen en paarden gaat rijden, laat dan het meest makke dier voorop rijden. Het paard kan zo het goede voorbeeld geven en de rest van de paarden zal zo volgen.

De berm in
Als je weet dat je paard ergens bang voor is, bijvoorbeeld voor een bus, wacht dan even rustig aan de kant van de weg totdat het “gevaar” gepasseerd is. Als je buiten rijdt, zorg dan dat je altijd aan de rechterkant van de weg blijft en het liefst in de berm rijd. Zo zorg je voor een veiligere situatie en maak je het risico van buiten rijden voor het paard kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *