Dier en natuur

Tips voor vlooienbestrijding

Vlooien leveren een hond behoorlijk wat jeuk op. Maar wist je dat ze ook voor ontstekingen en allergieën kunnen zorgen? Reden te meer om je hond voor deze parasiet te beschermen. In dit artikel lees je met welke methodes je dit kunt doen.

Er zijn twee soorten vlooien: de hondenvlo en de kattenvlo. De kattenvlo komt het meeste voor, ook bij honden. De vlo is een parasiet die bloed nodig heeft om zich voort te kunnen planten. Honden (en katten) zijn hiervoor geschikte gastheren. Als ‘bedankje’ krijgt je huisdier ook nog eens tientallen tot honderden eitjes van de vlo cadeau, die in de vacht van je dier blijven kleven of in de huiskamer op de grond vallen.

Uit de eitjes ontstaan larven en na enkele vervellingen worden dit volwassen vlooien. De larven voeden zich onder andere met vlooienpoepjes (gestold bloed) en stof. Larven verpoppen zich tot een cocon die wel 6 tot 12 kan maanden overleven. Door trillingen en warmte vanuit de omgeving, meestal een langslopend dier, komen de jonge vlooien uit en proberen ze meteen op een geschikt gastheer te springen. De snelheid van een vlooiencyclus is afhankelijk van vochtigheid, temperatuur en natuurlijk de aanwezigheid van voedsel. Omdat vlooien goed gedijen in warme tijden komen vlooienplagen eigenlijk alleen in de zomer voor.

Vlooien geven meer last dan jeuk alleen
Vlooien staan garant voor een flink portie jeuk. Daarnaast kunnen ze indirect voor ontstekingen zorgen als je hond naar ze bijt of krabt. Ook kunnen ze vlooienallergie veroorzaken. Dit is een allergie die veroorzaakt wordt door vlooienspeeksel. Als een hond eenmaal allergisch is voor vlooien blijft de allergie levenslang aanwezig. Iedere beet van een vlo kan dan opnieuw voor heftige jeuk en zelfs huidveranderingen zorgen. Tot slot is de vlo ook nog eens de tussengastheer van de lintworm; je hond kan hiermee besmet raken als hij een vlo inslikt.

Behandelmethodes

Er zijn verschillende behandelmethodes in de strijd tegen vlooien. Niet elke methode is voor iedere hond geschikt. Hieronder vind je er een aantal: Poeders worden over het algemeen weinig gebruikt omdat het veel werk is om een dier goed in te poederen. Vlooienpoeders zijn met name geschikt voor hele jonge puppies. Door de wrijving tussen een vlooienband en vacht en huid komt er continu een actieve stof vrij. Deze stof dringt zich door de huid en verspreidt zich in de bovenste laag. Een vlooienband is eigenlijk alleen preventief te gebruiken aangezien de band pas na 1 of 2 weken optimaal werkt. Het grote voordeel is de lange werking. Er zijn op dit moment verschillende sprays voor de hond op de markt met een zeer goede en vooral snelle werking tegen vlooien. Het sprayen van een hond is wel redelijk arbeidsintensief en moet frequent herhaald worden (gemiddeld ieder 4-6 weken). Een spray is het meest geschikte middel om de omgeving, zoals de woonkamer, mee te behandelen. Met de spot-onmethode druppel je met behulp van een pipet op bepaalde plekken op de huid van je hond. Niet alle spot-ons zijn geschikt voor dieren met een vlooienallergie. Een eenmalige wasbeurt met een vlooienshampoo doodt direct alle aanwezige vlooien. Een nadeel is echter de relatief korte werking. Ook zitten niet alle honden op een wasbeurt te wachten. Er zijn verschillende soorten vlooientabletten op de markt: de dodende variant en de variant die volwassen vlooien onvruchtbaar maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *