Dier en natuur

Tips voor een zoutwateraquarium

Begin je net met je eigen aquarium? Dan is een zoutwateraquarium waarschijnlijk niet aan te raden. De bak is moeilijker te onderhouden en gevoeliger voor invloeden van buitenaf dan een zoetwateraquarium. Maar als je je zaken eenmaal op orde hebt, is een zoutwateraquarium een lust voor het oog en een geweldige hobby. Hier lees je een paar tips over de zorg van je zoutwateraquarium en zijn bewoners.

Tropisch of niet?
Je aquarium kan bestaan uit tropische zoutwatervissen of niet tropische zoutwatervissen. In Nederland kun je het beste een niet tropisch zoutwateraquarium aanschaffen. Ten eerste omdat de bewoners makkelijker te verkrijgen zijn en ten tweede omdat het makkelijker te onderhouden is. De temperatuur van een niet tropisch zoutwateraquarium is bijvoorbeeld hetzelfde als in de kamer.

Vissen en beplanting
In een zoutwateraquarium kan je een heleboel verschillende vissen huisvesten. Maar de eerste keuze waar je voor staat is of je anemonen of koraal wilt plaatsen. Er zijn namelijk een aantal kleine vissen die door de anemonen worden gegeten. Een enkele vis, zoals de clownvis is bestand tegen de anemoon. Wanneer je daarentegen koraal neemt, heb je ruime keus uit vissen die er bij kunnen. Let wel op de combinatie van je vissen onderling, sommige soorten vreten elkaar aan! Verder moet je je goed verdiepen in het soort beplanting dat je vissen nodig hebben. Zo heeft een zeepaardje bijvoorbeeld veel behoefte aan dichte begroeiing. Hij houdt zich vast aan de planten en verschuilt zich erin tegen vraatzuchtige medebewoners.

Zeewater
Het water voor een zoutwateraquarium kan je zo rechtstreeks uit de zee halen. Je aquarium moet dan wel beschikken over een goed filtersysteem, omdat het zeewater ziektes kan bevatten. Als je wat ver van de kust woont, kun je het zeewater ook zelf maken. Je hebt dan twee bakken nodig, waarin gewoon water op de juiste manier gemengd wordt met de juiste dosering zeezout en een mix van mineralen. Vraag je aquariumspeciaalzaak naar de goede ingrediënten en verhoudingen.

Hoe meer lichtinval hoe meer algen
Als je een aquarium hebt aangeschaft, plaats het dan op een wat donkere plaats. Als je aquarium namelijk op een te lichte plaats staat, zullen zich snel algen ontwikkelen. Het resultaat: heel troebel water. De regel bij alle aquaria is eigenlijk: hoe meer lichtinval hoe meer algen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *