Dier en natuur

Mannetje of vrouwtje?

Is het een mannetje of een vrouwtje?
Bij de meeste dieren is het verschil tussen mannetje en een vrouwtje niet zo moeilijk te zien. Een koe en een stier hou je makkelijk uit elkaar. Maar bij vissen is het onderscheid veel moeilijker te maken. Terwijl het wel heel belangrijk is te weten wat je in je bak hebt, al is het maar om een explosieve groei van je vissenbevolking te voorkomen. Hoe herken je dus een mannetjes -of een vrouwtjesvis?

Uiterlijke kenmerken
De sekse van je vis kun je vooral vaststellen aan de hand van uiterlijke kenmerken. Bij veel vissen heeft het mannetje een helderder en diepere kleur dan het vrouwtje. Ook bezitten de mannetjes vaak grotere vinnen en zijn, raar maar waar, vaak de slankste van de twee. Veel soorten vis hebben nog een eigen kenmerk, specifiek voor de soort, waaraan je het geslacht kunt aflezen. Voor meer informatie daarvoor kun je in de gespecialiseerde dierenwinkel terecht.

Uitgekiende groep
Sowieso is het handig om, voordat je de vissen koopt, in de gespecialiseerde dierenwinkel uitgebreide informatie te vragen over het geslacht van de vissen. Vraag bijvoorbeeld welke soorten vissen bij elkaar kunnen en hoe de verhouding tussen man en vrouw daarbij kan zijn. Soms kan je maar één mannetjesvis van per aquarium nemen, omdat er anders grote vechtpartijen kunnen ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *