Dier en natuur

Krul-oortjes?

Gastauteur: Jannie Harmsen

Een aantal jaren geleden kwamen wij per toeval op een website terecht waarop wij een kat zagen met gekrulde oren. Deze kat met gekrulde oren was zondermeer een opvallende verschijning. Na wat zoeken op internet kwamen wij bij een fokker terecht die verschillende kittens had. Wij zijn een kijkje gaan nemen. Onze eerste American Curl was gekocht. Het viel ons toen al op dat er weinig te vinden was over dit ras. Eigenlijk waren er buiten de Verenigde Staten bijna geen fokkers te vinden.

Herkomst
De allereerste kat met de bijzondere oren heette Shulamith, een voormalig zwerfkatje met een zwarte vacht. Deze poes leefde in de Verenigde Staten bij de familie Ruga. Toen Shulamith een nestje kreeg, zaten daar eveneens twee kittens bij met naar achteren gevouwen oortjes. Er werd besloten dit bijzondere kenmerk vast te leggen in een nieuw ras; het ras wat we nu kennen als de American Curl. De ontwikkeling van de American Curl ging nogal langzaam. Gelukkig wordt het ras nu steeds populairder en kan het in iedere kleur gefokt worden. Hierdoor zijn de mogelijkheden voor ons fokkers eindeloos. In de jaren ’90 is de American Curl officieel erkend in de Verenigde Staten. Jammer genoeg duurde dat in Nederland wat langer. In 2003 was het eindelijk dan zo ver: de American Curl is erkend door de FIFE (Federation Internationale Feline, een erkende Nederlandse kattenverenging).

Uiterlijke kenmerken
De mate waarin de oren krullen verschilt van kat tot kat. Hoe sterker gekruld, hoe mooier de kat. Hierbij moeten de oortoppen wel naar het midden van de schedel wijzen. Bij de geboorte is er geen verschil te zien tussen de kittens met gewone oren en krul oren. Pas bij de leeftijd van vier maanden zullen de oren hun blijvende vorm hebben. De grootte van de American Curl is gemiddeld, ze hebben een gewicht van 3 tot 5 kilo. Ze zijn slank en evenwichtig gebouwd. Het kan twee tot drie jaar duren voordat de American Curl is uitgegroeid. De vacht is zijdezacht van structuur en voelt zacht aan. De kleur van de ogen kan geel of groen zijn. Bij de colourpoints zijn de ogen altijd blauw.

Het gen
Het gen dat bij de American Curl het achterwaarts gebogen oor veroorzaakt, heeft geen nadelige effecten op de kat.Waar je wel op moet letten is dat je de oortjes niet naar voren buigt, omdat je de kat dan kan bezeren. De American Curl kan ook kittens krijgen met rechte oren, deze worden ter onderscheid American Curl straight genoemd. Buiten de gekrulde oren is het ook bijzonder dat de American Curl kort haar of halflang haar kan hebben.

Het karakter
Wat ons opviel in het karakter van de American Curl, is zijn mensgerichte instelling. Ze zijn altijd bij je in de buurt en willen graag alles weten wat je aan het doen bent. De American Curl wil duidelijk deel uitmaken van je gezin, knuffelt erg graag en staat op een plezierige manier graag in het middelpunt van de belangstelling. Deze vrolijke katten hebben een zeer evenwichtig karakter en zijn niet snel van hun stuk te brengen. Het zijn daarom ook geschikte katten voor een gezin met kleine kinderen, waarvoor ze prima speelkameraadjes zijn.Wat zeker geen overbodige luxe is voor de American Curl, zijn klimpalen en diverse speeltjes. De katten blijven hun leven lang ondernemend en speels. De American Curl is heel intelligent en heeft ook zo zijn manieren om je duidelijk te maken wat ze willen. Doordat ze je een lange tijd achtereen aanstaren of je constant voor de voeten te lopen, krijgen ze meestal gedaan wat ze willen. De verzorging van de American Curl is een plezierige bezigheid. Door hun makkelijke vacht is het eenvoudig om de vacht in goede conditie te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *