Dier en natuur

Is jouw papegaai een prater?

Een papegaai is een verzamelnaam voor meer dan driehonderd soorten vogels. In deze groep vind je veel vogels die je als huisdier kunt houden, zoals dwergpapegaaitjes, grasparkieten en ara’s. Sommige van deze vogels zijn echte kletskousen, anderen houden zich liever stil. Welke heb jij in huis?

Niet alle papegaaien kunnen het, maar er zijn verschillende soorten die in meer of mindere mate praten. Dat hangt niet alleen van aanleg af, maar ook van de intelligentie, het talent en de zin van de vogel. Verder spelen aandacht en de tijd die je in je vogel steekt een belangrijke rol. We zetten hier op een rijtje welke populaire papegaaisoorten praten en welke niet.

Ara
De welbekende ara is een prachtige vogel om te zien. Ze komen voor in allerlei verschillende maten en kleuren. Mooi om te zien, en ook in het bezit van een behoorlijk stemgeluid. Hij kan praten, maar heeft ook de neiging om te gaan krijsen. Deze vogel heeft veel aandacht nodig en is veeleisend qua verzorging.

Grasparkiet
De grasparkiet is makkelijker te houden. Het is een intelligent vogeltje en voor veel mensen een geliefd huisdier. Hij is makkelijk tam te maken en is een redelijke prater. Hij kan zelfs woorden nabootsen. Wanneer je je grasparkiet genoeg aandacht geeft, kan hij vanzelf gaan praten. In tegenstelling tot de grasparkieten zijn de valkparkieten geen goede praters. Ze hebben wel een harde, schelle stem, maar die gebruiken ze niet om te praten.

Agapornis
Ook de agapornis (dwergpapegaai) wordt veel als huisdier gehouden. Het is een populair diertje en makkelijk in de omgang. Toch zijn agapornissen geen praters. Ze hebben een vrij harde stem met veel schelle korte klanken, maar zullen niet zo snel hun mond open trekken. Hou hier dus rekening mee als je een praatgrage vogel wilt.

Grijze roodstaartpapegaai
De laatste, maar niet de minste papegaai in dit overzichtje is de grijze roodstaart. Deze papegaai vind je vaak in de dierenwinkel. Een echte publiekstrekker, omdat deze vogel zeer goed gebekt is. De grijze roodstaart spreekt namelijk niet alleen woorden en zinnen uit, maar kan ook bijzonder goed stemmen en geluiden imiteren. Heel vermakelijk en het maakt de grijze roodstaart aantrekkelijk als huisdier. Maar vergis je niet: deze vogel is geen gemakkelijke huisgenoot. De grijze roodstaart is een zeer gevoelige vogel, die gemakkelijk nerveus wordt en bij verveling zelfs zijn veren uit kan trekken. Denk dus goed na voor je zo’n praatgrage vogel in huis haalt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *