Dier en natuur

Wat is het konijnenvirus VHS?

Het konijnenvirus VHS is een zeer besmettelijke ziekte met helaas altijd een dodelijke afloop. Het Viraal Haemmorrhagisch Syndroom waart sinds tien jaar rond in Nederland en heeft gezorgd voor een drastische verkleining van de konijnenpopulatie. Het is daarom belangrijk je konijn tegen deze ziekte in te enten.

VHS wordt veroorzaakt door een virus dat zorgt voor inwendige bloedingen en leveraantasting. Het virus is enkel besmettelijk voor konijnen en is ongevaarlijk voor mensen en andere diersoorten. Wel kunnen andere diersoorten zoals muizen, ratten, insecten en vliegen een belangrijke rol spelen bij de overdracht van dit beruchte virus. Zelfs mensen, onze kleding en allerlei dingen die door het zieke konijn zijn aangeraakt kunnen gevaarlijk zijn voor andere konijnen.

Een gezond konijn kan drager zijn van het virus, zonder dat het dan al actief is. Dit inactieve virus kan wel al worden doorgegeven aan andere konijnen, bijvoorbeeld doordat beide door dezelfde persoon zijn geknuffeld.

Heeft mijn konijn VHS?
Konijnen met VHS krijgen last van diarree die bloederig, vloeibaar en stinkend kan zijn. Het virus tast de inwendige organen aan waardoor je konijn geen eetlust meer heeft, het benauwd krijgt, last krijgt van hele hoge koorts en soms schreeuwt en tandenknarst. In een later stadium krijgt het zieke konijn een schuimige, bloederige neusuitvloeiing en hij stikt uiteindelijk door optredende longbloedingen. Deze lijdensweg duurt meestal een paar dagen, soms sterft het dier al na een paar uur.

Wat is eraan te doen?
Voor deze ziekte is helaas geen behandeling mogelijk; het heeft altijd fatale gevolgen.

Voorkomen is beter dan genezen
Al vanaf de zevende, achtste week kan een jong konijn getroffen worden door deze vreselijke ziekte. Vandaar dat het belangrijk is om je konijn rond deze leeftijd te laten enten. Deze enting heeft een werkduur van ongeveer een jaar. Na de eerste enting moet het konijn elk jaar in april of mei een nieuwe enting ondergaan, om vooral de zomermaanden goed beschermd door te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *