Dier en natuur

Met je hond op avontuur? Dogpack op!

Gastauteur: Sonja van Mourik

In Nederland en de rest van Europa is het een nog relatief onbekend fenomeen, maar in Amerika kijkt niemand er meer van op: een hond met een rugzak. Met behulp van een dergelijke rugzak, de dogpack, kan de hond zijn baas vergezellen tijdens (meerdaagse) voettochten en daarbij zijn eigen bagage dragen. Voor de avontuurlijk ingestelde hond en baas is dit zogenaamde dogpacken dé manier om er samen op uit te trekken. Ook in de Nederlandse buitensportzaken zijn sinds kort dogpacks verkrijgbaar, dus wie wel wat voelt voor een actieve vakantie kan het komend zomerseizoen met de hond op pad.

Voor welke honden is dogpacken geschikt?
Alle volwassen honden van de middelgrote tot grote rassen die over een goede conditie beschikken kunnen dogpacken, maar enige training is wel vereist!

Waar moet je rekening mee houden als je met je hond gaat dogpacken?
Kies je bestemming zorgvuldig uit. Buitenlandse bestemmingen zijn prima, maar houd wel rekening met de klimatologische omstandigheden. Bij hoge temperaturen is het niet verstandig grote inspanningen van je hond te vragen. Bergachtige gebieden vormen geen probleem voor de hond: zij lopen op hun vier pootjes sneller de berg op dan wij op onze twee benen. Bergroutes waarbij geklommen moet worden langs steile hellingen of trappen zijn echter minder geschikt voor de dogpacker.

Houd er rekening mee dat in veel nationale parken de hond niet welkom is en dat er gebieden zijn waar de hond alleen aangelijnd wordt toegelaten. Wanneer je kiest voor een buitenlandse bestemming, informeer dan (bijvoorbeeld bij het verkeersbureau van het betreffende land) welke bepalingen er gelden ten aanzien van de hond. De gangbare inentingen en een rabiësvaccinatie zijn vrijwel altijd verplicht, maar sommige landen eisen ook een gezondheidsverklaring. Er zijn zelfs landen (bijvoorbeeld Noorwegen), waarvoor de hond enige tijd van tevoren een bloedonderzoek moet ondergaan. Ook geldt in sommige landen een muilkorfplicht. Informeer verder bij de dierenarts naar voorzorgsmaatregelen tegen ziektes die op je vakantiebestemming kunnen voorkomen.

Hoe bereid je je hond voor op een dogpackvakantie?
Schaf het dogpack tijdig aan, zodat je je hond eerst kunt laten wennen aan het lopen met zo’n ding. Heeft je hond nog nooit een tuig of iets dergelijks om gehad, laat hem dan eerst wennen aan het tuig van de dogpack en laat de tassen achterwege. De meeste dogpacks bestaan uit twee delen: een soort tuig en de tassen die met klittenband op het tuig worden bevestigd. Vul de eerste keer dat je met het volledige dogpack gaat lopen de tassen op met kranten. De hond moet wennen aan het feit dat hij veel breder is en zal in het begin vaak met de dogpack tegen dingen aanlopen. Voer de lengte van de wandelingen en het gewicht in de dogpack langzaam op. Zorg ervoor dat het gewicht van de dogpack zoveel mogelijk op de voorpoten rust.

Een gezonde, volwassen hond kan op lange tochten ongeveer 25 procent van zijn eigen lichaamsgewicht aan bagage dragen. Dat betekent dat een hond naast de gewone bagage zoals voerbakken, een slaapkleedje, een speeltje en een kluif, gemakkelijk voor een week voedsel mee kan nemen. Houd er wel rekening mee dat een hond na zo’n fikse inspanning meer honger heeft! Reken op zo’n 30 procent extra voer.

Wanneer je tijdens je dogpackvakantie veel over rotsachtige bodems of over verharde wegen moet gaan lopen, doe je er verstandig aan de hond in de voorbereiding ook veel over de weg te laten lopen (ga bijvoorbeeld met hem fietsen), dan krijgt hij stevige voetzolen. Er zijn eventueel ook schoentjes te koop die voorkomen dat de hond zijn pootjes doorloopt.

Een dogpackvakantie is dus niet iets waar je onbezonnen aan moet beginnen. Zowel voor de hond als de baas is een goede voorbereiding onontbeerlijk. Het is de moeite echter meer dan waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *