Dier en natuur

‘Mijn hamster heeft een opgezwollen achterste’

Onlangs stelde Elisa in het Dierenartsforum een vraag over haar hamster: ‘Na een lange zoektocht op internet weet ik nog steeds niet wat er met mijn goudhamster aan de hand kan zijn. Hij heeft sinds twee dagen namelijk een opgezwollen achterste, het lijkt wel ontstoken. Nou steekt het altijd wel een beetje uit, maar nooit zo erg als nu. Weet iemand wat dit kan zijn?’

Geslachtsrijp
De bezoekers en de dierenartsforum van het forum konden Elisa al snel geruststellen. Bij mannetjeshamsters komt het namelijk wel vaker voor dat achterste opzwelt. Dit geeft namelijk aan dat ze geslachtsrijp zijn.

Gezwel of ontsteking
Dierenarts Froukje Kokke wijst Elisa er wel op dat oudere hamsters gevoelig zijn voor allerlei soorten gezwellen. Waarschijnlijk is haar knaagdiertje gewoon geslachtsrijp, maar een bezoekje aan de dierenarts kan ook geen kwaad. Hamsters kunnen namelijk een tijdlang zonder symptomen met gezwellen rondlopen. Als het diertje minder actief is en minder eet, kan de gezwollenheid ook duiden op een ontsteking. In dat geval zou antibiotica moeten helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *