Dier en natuur

Haaien gevaarlijk?

Af en toe staat het in de krant: ‘mens aangevallen door witte haai’. Door dit soort berichten komt deze haai er maar bekaaid vanaf. Hij wordt vaak afgeschilderd als koelbloedige sluipmoordenaar. De mens is echter gevaarlijker voor de haai dan andersom.

Haaienvinnensoep
Elk jaar worden er meer dan 100 miljoen haaien gedood. De mens ziet in het lichaam van de haai allerlei bruikbare onderdelen. Zo wordt er van de taaie huid leer gemaakt en de olie uit de lever wordt gebruikt voor medicijnen en cosmetica. De vin van de haai is nog het meest populair; deze wordt verwerkt tot de delicatesse haaienvinnensoep.

Pijnlijke dood
De witte haai wordt vaak op een beestachtige manier afgemaakt: het roofdier wordt gevangen en na het afsnijden van de vinnen wordt het terug in zee gegooid. Zonder zijn vinnen kan de witte haai niet zwemmen en dus ook niet aan voedsel komen. Het dier sterft een langzame, pijnlijke dood.

Functie in ecosysteem
Door films als Jaws en de hysterie die vaak door de media gecreëerd wordt, hebben we nog maar weinig sympathie voor deze ‘menseneter’. En dat is jammer, want de witte haai vervult een belangrijke functie in ons ecosysteem. Nu de dieren in hun bestaan bedreigd worden, kan het evenwicht in het ecosysteem behoorlijk worden verstoord.

Voedselketen
De haai is de laatste schakel in de voedselketen. Ze eten andere roofdieren, zoals zeeleeuwen, die op hun beurt weer vissen eten. De eetlust van de haaien zorgt er dus eigenlijk voor dat de visstand op peil blijft en dat de populatie zeeleeuwen niet de pan uitrijst.

Help de witte haai
Voor het evenwicht in de zee is het belangrijk dat de haai blijft voortbestaan. Het dier leeft nu al meer dan 40 miljoen jaar op deze aarde en het is voor ons ecosysteem goed als daar nog miljoenen jaren bijkomen. Je kunt ook je steentje bijdragen in het behoud van de haai. Eet bijvoorbeeld geen haaienvinnensoep en kijk of er haaienolie in je cosmetica zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *