Dier en natuur

Ervaringen met een kat met overgewicht

Gastauteur: Rozemarijn Broeckx

Sinds februari vorig jaar ben ik het baasje van Olle; een grote negen jaar oude kater. Voordat hij bij mij kwam, woonde hij bij een oud vrouwtje dat op een gegeven moment overleden is. Na een korte periode in het asiel heb ik hem toen mee naar huis genomen. De vorige eigenaar van mijn kat heeft goed voor hem gezorgd, misschien iets te goed. Toen ik Olle kreeg woog hij meer dan 10 kilo! Ik vermoed dat zijn vorige baasje hem alles heeft gegeven wat zij zelf ook at. Dat is natuurlijk erg lief, maar zeker niet wat een kat nodig heeft. Naast het overgewicht heeft hij nu dan ook zeer slechte darmen. Alleen speciaal licht verteerbare brokken van de dierenarts en blikvoer van een bepaald merk kan hij verdragen.

Olle heeft honger
Vanwege het nog steeds te hoge gewicht van Olle mag hij niet te veel eten. 50 gram brokken en 1/3 blikje per dag. Olle heeft dus honger! ’s Ochtends vroeg wordt die honger hem vaak te veel en schopt hij een rel om duidelijk te maken dat ik mijn bed uit moet komen om zijn bakje te vullen. Het is heel moeilijk om streng te blijven als je kat zo zielig is, maar toch is het beter om voet bij stuk te houden. Uiteindelijk doe je het voor zijn bestwil.

Overgewicht zorgt voor extra belasting
Meestal is de oorzaak van overgewicht duidelijk; we hebben te veel of verkeerde voeding gegeven. Ook hebben niet alle katten de mogelijkheid om naar buiten te gaan om te bewegen. Veel mensen raken vertederd door een ‘gezellige dikke kater’ en zien niet in dat dit voor de kat veel problemen kan opleveren. Overgewicht veroorzaakt een extra belasting op de spieren, botten en de organen en geeft een verhoogde kans op suikerziekte of onvoldoende functioneren van de ademhaling en het hart.

Minder eten, meer bewegen
Afvallen bij katten gaat hetzelfde als bij mensen. Dat betekent dus minder eten en meer bewegen. Het aantal calorieën dat het dier gebruikt, moet minder zijn dan dat hij verbruikt waardoor hij zijn vetreserves gaat aanspreken. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van dieetvoeders. Het voordeel van deze speciale voeding is dat er veel vezels in zitten. Deze vezels nemen vocht op en worden niet verteerd. Hierdoor wordt de buik gevuld en dit geeft een verzadigd gevoel. Daarnaast krijgt de kat zo gegarandeerd al zijn essentiële voedingsstoffen binnen. Maar natuurlijk is het ook belangrijk dat hij meer energie gaat gebruiken. Dit kan door bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje extra met hem te spelen.

Verantwoord afvallen
Om bij te houden of de kat ook daadwerkelijk gewicht verliest is, het aan te raden om hem tijdens het afvallen elke twee weken te wegen. Om verantwoord af te vallen mag de kat per week hoogstens twee tot vier procent van zijn gewicht kwijtraken. Als het gewenste lichaamsgewicht bereikt is, kan de hoeveelheid voer weer iets verhoogd worden om het ideale gewicht te handhaven. Om te voorkomen dat de kat weer aankomt is het wel verstandig om regelmatig te controleren of het gewicht op het gewenste niveau blijft.

Ideaalgewicht
Als je wil weten of jouw kat te zwaar is kan je het beste contact opnemen met je dierenarts. Hij kan je vertellen wat het ideaalgewicht van jouw kat is. Er is sprake van overgewicht als het werkelijke gewicht van de kat meer dan vijftien procent boven het ideaalgewicht ligt. Als je zelf wilt vaststellen of je kat te dik is kan je met je handen over de borstkas strijken. Wanneer je de ribben niet meer makkelijk kan voelen is de kat te zwaar.

Een langer leven
Een huisdier dat zijn ideale gewicht bereikt en behoudt, leeft langer en gezonder en heeft meer energie. Laat je kat dus maar gewoon tekeergaan als hij ’s ochtends voor je deur staat en stop desnoods je hoofd onder je kussen. Dat scheelt een hoop ellende en dierenartskosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *