Dier en natuur

De majestueuze maanvis

Gastauteur: Frans Maas

Hier kun je een beschrijving lezen van het Speciaalaquarium Zuid-Amerika van Ron Smeets (lid van Aquariumvereniging Daphnia te Boxtel) door Frans Maas, de voorzitter van de Nederlandse Bond AquaTerra.

Aquariumkamer
De voormalige garage heeft een andere functie gekregen: aquariumkamer. Begrijpelijk. Wie maanvissen goed wil verzorgen heeft ruimte nodig. De dieren leven in de natuur namelijk in groepen met sociaal verband: 7 tot 11 stuks. Van tijd tot tijd zonderen zich er twee af om zich met de toekomst bezig te houden. Ze leggen dan eitjes (een klein honderd) op een tevoren goed schoongemaakt blad. Deze worden door de ouders bewaakt tot ze uitgekomen zijn. Ook daarna zullen de ouders nog geruime tijd voor hun kroost opkomen, hen bewaken en naar goed voedsel leiden.

Het aquarium hier meet 220 bij 90 bij 78 cm. Een dergelijk gevaarte wordt in de leefomgeving al gauw een sta-in-de-weg. Dat is het tegengestelde van wat de aquariumliefhebber voor ogen heeft: namelijk een biologisch en ethisch verantwoorde omgeving voor zijn dieren, die een sfeervolle verrijking van de leefomgeving is. Dus is het aquarium vanuit de kamer te zien door de uitsparing die in de muur naar de garage gemaakt is. Voor onderhoud en verzorging is de garage het domein. Geen water in de kamer, geen rommel, geen voerresten.

Maanvissen
Nakweek met deze maanvissensoort is niet vanzelfsprekend. Wereldwijd is het kweken en opfokken van de jongen slechts één of tweemaal volledig geslaagd. We wachten dus allen met spanning op de eerste tekenen van uitbreiding bij Ron Smeets. Je zou veronderstellen dat het aan de ambiance of de verzorging hier niet kan liggen. Maar elke vis heeft zo zijn nukken.

Hier hebben de maanvissen een kleine 2000 liter water ter beschikking. Door de eigenaar met vaardige handen en vooral veel inzicht omgetoverd tot een uitsnede uit de Amazonestroom, de thuisbasis van deze majestueuze vissen. Hier hebben we te maken met uitzonderlijk grote exemplaren. Ze meten van de bovenste top van de rugvin tot aan de onderste punten van de buikvinnen, die sterk verlengd zijn en als een soort tasters dienen, ruim 40 cm. Dat heeft natuurlijk te maken met de goede verzorging maar toch zeker ook met de ruimte die ter beschikking staat.

De maanvis is bijna bij iedereen, aquariumliefhebber of niet, bekend. Minder bekend is dat er minstens 5 soorten bestaan. Deze komen verspreid over een groot deel van Zuid-Amerika, voornamelijk in de Amazonerivier en haar zijrivieren voor. Een andere plaats is meestal ook aanleiding voor een ander ‘ras’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *