Dier en natuur

De Kantjil

Gastauteur: Stijn Peters Familie: Tragulidae
Latijnse naam: Tragulus javanicus (kleine kantjil) Tragulus napu (grote kantjil)
Engelse naam: Mouse-deer De kantjil komt in twee maten voor: klein en kleiner. Is de grote kantjil nog 35 centimeter hoog, de kleine kantjil haalt met moeite de 25 centimeter. De laatstgenoemde is daarmee de kleinste herkauwer ter wereld. De grootste herkauwer is overigens de giraffe met een hoogte van meer dan 5 meter. De kantjil is een echte grondbewoner. ’s Nachts komt hij uit zijn schuilplaats en loopt hij geruisloos onder struiken en planten door, op zoek naar zijn eten. De maaltijd van de kantjil bestaat uit bladeren, gras, waterplanten en gevallen vruchten.

Mythe
Waarschijnlijk hebben zijn afmetingen ervoor gezorgd dat er een mythe is ontstaan rondom de kantjil. Vooral in Indonesische verhalen komt hij veel voor. Daarin laat de kantjil zich van zijn slimste kant zien door alle andere dieren steeds af te troeven.

Ruimtegebrek
Maar er zitten ook minder aantrekkelijke kanten aan het kleine formaat. Zo is er in de buik van het dier nauwelijks ruimte voor het jong tijdens de zwangerschap. En direct na de geboorte moet een jonge kantjil zo snel mogelijk met de rest van de groep mee. Dit vereist dat het jong goed uitgroeit in de baarmoeder en ‘compleet’ is bij de geboorte. Om die reden worden er maar weinig tweelingen geboren. Om toch voor voldoende nakomelingen te zorgen kan de vrouwtjeskantjil al binnen enkele uren na het werpen gedekt worden. Het gevolg is dat vrouwtjesdieren bijna het hele jaar door zwanger zijn.

Huisdier
Van nature is de kantjil, net als de meeste prooidieren, schuw en schrikachtig. Het grootste gedeelte van de dag verstoppen ze zich onder struiken of in holen. De dieren wennen wel aan mensen. Iets wat pas goed lukt bij dieren die van jongs af aan met mensen in aanraking zijn geweest. Een recent gevonden probleem is dat de kantjil drager kan zijn van het Bovine Virus Diarree (BVD) Virus. Dit virus kan een ernstige ziekte veroorzaken bij herkauwers. Het is dan ook af te raden om kantjils samen met andere herkauwers te huisvesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *