Dier en natuur

Barcelona spreekt zich uit tegen stierenvechten

Hieronder zie je het krantenbericht van 7 maart jl., waarin te lezen is dat Barcelona zich heeft uitgesproken tegen stierenvechten. Ter aanvulling hierop vroegen wij Saskia Oskam van Comité Anti Stierenvechten naar de laatste stand van zaken.

BARCELONA (ANP) – Een meerderheid van de gemeenteraad van Barcelona heeft zich dinsdag uitgesproken tegen het stierenvechten in de Catalaanse stad. Saskia Oskam van het Nederlandse Comité Anti Stierenvechten (CAS) reageerde opgetogen op het nieuws uit Barcelona.

Oskam was bijna twee weken geleden nog met een landgenote naar Barcelona gereisd om in een internationaal gezelschap van ongeveer driehonderd mensen tegen het stierenvechten te betogen. De actievoerders dienden tienduizenden ingezamelde petitiekaarten tegen het stierenvechten in bij de gemeente Barcelona. ,,We willen dat het stierenvechten in heel Spanje wordt verboden, maar zijn in Barcelona begonnen omdat Catalonië als diervriendelijk geldt”, aldus Oskam.” ,,Het besluit van de gemeenteraad is natuurlijk geweldig en een stimulans voor ons om de campagne langzaam uit te breiden. In regio’s als Valencia en Andalusië zal het echter veel moeilijker worden om succes te behalen. Ze zijn daar lang niet zo diervriendelijk.”

De Catalaanse krant El Periódico meldde dat de verklaring tegen het stierenvechten met 21 tegen vijftien stemmen is aangenomen. Het besluit van de gemeenteraad betekent echter niet dat stierenvechten vanaf nu zijn verboden. De gemeenteraad heeft een signaal afgegeven, maar een wet over het bannen van stierenvechten in Barcelona dient ter goedkeuring aan het regionale parlement van Catalonië te worden voorgelegd.

Update
Saskia Oskam: “De eerste stad die zich positief heeft uitgesproken ten aanzien van een verbod op stierenvechten is Tossa de Mar geweest. Hierna volgde Barcelona. Bovendien zijn er meer steden in Catalonië die hebben ingestemd met een verbod. Deze provincie wil zich graag aansluiten bij Europa. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat de bereidheid tot het afschaffen van stierenvechten groot is. Immers in de meeste landen van Europa wordt er negatief gereageerd op deze vreselijke vorm van dierenmishandeling. Bovendien worden de gevechten slechts door een handjevol lokale bewoners bezocht; het merendeel bestaat uit toeristen. Het argument dat het culturele erfgoed bewaard moet blijven voor de lokale bevolking is dus niet van belang.

The Bright Eyes Society
Dit in tegenstelling tot de provincies Andalusië en Valencia. Hier is het stierenvechten zo verankerd in de samenleving dat het voorlopig onmogelijk lijkt om een verbod te realiseren. Sterker nog, waag het niet om daar te gaan demonstreren; dat word je niet bepaald in dank afgenomen. Overigens zijn er in deze twee provincies wel anti-stierenvechtorganisaties zoals The Bright Eyes Society in Andalusië. En gelukkig is een gedeelte van de bevolking tegen stierenvechten, maar helaas is dit nog niet genoeg om een verbod te kunnen instellen.

We hebben nog een lange weg te gaan, maar dankzij de steden in Catalonië lijkt het er toch van te komen dat er in ieder geval in sommige gedeelten van Spanje een einde gaat komen aan deze wrede praktijken. We zien de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *