Dier en natuur

Zwammende zwamboktorren

Wel eens van een zwamboktor gehoord? Deze keversoort komt voor in het dichte regenwoud op Trinidad, een eiland dat zich voor de kust van Venezuela bevindt. In december valt hier veel regen, waardoor de paddestoelen en zwammen die op rottend hout leven explosief groeien. Zodra het vrouwtje van de zwamboktor dit merkt, verlaat ze haar schuilplaats in de schors van het rottende hout.

Eitjes
In haar lijf bevinden zich eitjes die zijn bevrucht, nadat ze uit haar cocon was gekropen. Ze gaat meteen op zoek naar een geschikte plek om haar eitjes te leggen. Zodra ze een houtzwam ziet, begint ze gelijk te baren. Deze zwam kan namelijk binnen een uur opbloeien en in net zo’n snel tempo afsterven. Het is dus zaak voor het zwamboktorvrouwtje om haar eitjes, zo’n 100 stuks, zo snel mogelijk in deze voedingsbron te leggen.

Zwam
Binnen het uur kruipen de larven uit de eitjes, waarna ze meteen beginnen met het verorberen van de zwam. De larven hebben veel voedsel nodig, aangezien ze in een rap tempo groeien. Als de zwam opgegeten is, brengt het vrouwtje haar kinderen in groepjes naar de volgende zwam, net zolang tot ze zich hier allemaal bevinden. Na zo’n drie dagen zijn de larven zo ver dat ze zich kunnen verpoppen. Enkele dagen later verlaten ze hun cocon als volwassen tor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *