Dier en natuur

Wat is zandkoliek?

Paarden krijgen met het eten van gras vaak ook wat zand binnen. Als het maar blijft bij kleine porties kan dit geen kwaad. Maar als je paard of pony teveel zand binnenkrijgt kan dit voor grote schade zorgen in de darmen en resulteren in koliek; hevige krampachtige pijn in de dikke darm.

Met elke hap gras eet een paard vaak ook wat zand. Hoe minder gras er te bekennen is, hoe groter de kans is dat er ook wat zand wordt ‘meegehapt’. Sommige paarden eten zand uit verveling of omdat ze een tekort hebben aan mineralen. In deze gevallen krijgt het dier vaak teveel zand binnen en dit kan grote schade aanrichten in het darmstelsel. Zand wordt namelijk niet verteerd hoopt zich op in het diepste punt van de buik: de dikke darm. Dit kan heel zwaar worden en aan de ophangbanden van de darm gaan trekken. In combinatie met het schuren van het zand kan dit resulteren in zandkoliek.

Heeft mijn paard zandkoliek?
Er zijn slechts een paar verschijnselen die op zandkoliek kunnen duiden: paarden hebben vaak minder energie en uithoudingsvermogen en hebben de neiging tot weigering. Ook kunnen ze last hebben van diarree.

Wat is er aan te doen?
Als je het vermoeden hebt dat je paard last heeft van zandkoliek, dan kun je het beste naar je dierenarts gaan. Daarnaast is het belangrijk ervoor te zorgen dat je paard niet nog meer zand binnenkrijgt. Hieronder vind je hiervoor een aantal tips.

Voorkomen is beter dan genezen
Om zandkoliek te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je paard zo min mogelijk zand binnenkrijgt. Laat je paard bijvoorbeeld alleen op land lopen waar voldoende begroeiing aanwezig is, zodat er niet in het zand naar voedsel moet worden gezocht. Een hooibak kan ook uitkomst bieden. Voor paarden die de neiging hebben om uit mineralentekort naar zand te happen, kan een liksteen een goede aanvulling zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *