Dier en natuur

‘Waarom eet mijn hond poep?’

De Golden Retriever van Jeltje eet wel eens zijn eigen ontlasting. Omdat Jeltje dit een vieze en vreemde gewoonte vindt, vroeg ze zich onlangs in het Dierenartsforum af waarom haar viervoeter dit doet en hoe ze dit een halt toe kan brengen.

Vitaminetekort
Volgens dierenarts Desiree komt het vaker voor dat honden ontlasting eten. Dit zou te maken kunnen hebben met een vitaminetekort. Wanneer een hond niet de juiste of genoeg voedingstoffen uit zijn eten kan opnemen, zal hij zelf proberen dit uit alternatieve voedingsbronnen, zoals poep te halen. Geef je hond daarom een compleet hondenvoer, zodat er geen vitaminetekort kan ontstaan. Vaker is het eten van poep echter een gedragsprobleem.

Iets vervelends
Het eenmaal afleren van het eten van ontlasting is volgens Desiree niet eenvoudig. Je moet je hond op het moment dat hij eraan wil beginnen laten weten dat het fout is. Dit kun je doen door hem dan te laten schrikken, bijvoorbeeld door hard ‘nee’ te roepen. Ook kun je bijvoorbeeld in de buurt van je hond met een krant op de grond slaan. Je hond zal schrikken en het eten van poep associëren met iets vervelends. Sla niet op je hond, daarmee breng je hem alleen angst voor zijn baas bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *