Dier en natuur

het toedienen van medicijnen bij je vogel

Het toedienen van medicijnen
Hoe goed je ook voor je vogel zorgt, het kán voorkomen dat hij ziek wordt en medicijnen nodig heeft. En dan is het soms een behoorlijke klus om ervoor te zorgen dat je vogel dat geneesmiddel ook daadwerkelijk binnenkrijgt. Gelukkig hoeft het toedienen van medicijnen of vitamines bij je vogel helemaal geen halsbrekende toeren op te leveren.

Rechtstreeks geven
Er zijn verschillende manieren waarop het toedienen zonder gevaar voor afgebeten vingers kan. De meest gebruikte manier is het rechtstreeks toedienen via zijn mond. Pillen moet je eerst fijnmalen en vermengen met bijvoorbeeld water of honing. Druppels kun je zo gebruiken, maar doe het rustig aan vanwege het gevaar dat hij zich verslikt. Als je de druppels in de bek van je vogel doet, moet je hem rechtop houden. Leg hem nooit op zijn rug neer, je loopt dan namelijk de kans dat de medicijnen in zijn longen terechtkomen.

Oplossen in water
Vitamines kan je gemakkelijk in het drinkwater druppelen. Dit is een prima oplossing als je de vitamines gebruikt als aanvulling op het gewone voedsel. Deze methode werkt helaas niet als je huisdier ziek is, omdat vogels dan vaak minder water drinken en de medicijnen dan niet worden opgenomen. Als hij het wel drinkt moet je in elk geval zorgen voor genoeg vers drinkwater. Zo voorkom je een mogelijke overdosis en vervuild drinkwater.

Mengen met voer
Bovenstaande tips gelden ook voor voedsel. Je kunt de pillen of druppels door het eten mengen, maar bij een zieke vogel is het dan moeilijk te controleren of hij dan wel alles binnenkrijgt. Bovendien heeft je zieke huisdier waarschijnlijk minder eetlust dan normaal, dus is het niet zeker dat hij alles krijgt wat hij nodig heeft. Wil je meer weten over het toedienen van medicijnen bij vogels, vraag dan je dierenarts of dierenspeciaalzaak om raad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *