Dier en natuur

Pret met je fret

Gastauteur: Deborah van der Kuil- Jansen

Als je naar spelende fretten kijkt, word je helemaal vrolijk en speel je graag met ze mee! Het is daarom ook niet gek dat juist veel kinderen de fret een heel leuk huisdiertje vinden. Een aantal jaren geleden zag je fretten niet zo veel. Alleen mensen die zich in deze diertjes hadden verdiept, kochten er één bij een fokker.

Dierenwinkels en tuincentra
Nu is het zelfs mogelijk om fretten in dierenwinkels en tuincentra te kopen. Helaas geeft dat nogal eens problemen. Veel van die winkels hebben niet de ruimte en de tijd om de fretten goed te verzorgen. Ook worden ze vaak veel te jong in de winkel aangeboden. Jonge frettenpuppy’s zien er zo schattig uit dat verkoopt natuurlijk goed! Ook krijg je daar vaak niet de juiste informatie over hoe je fretten moet houden. Dat is heel jammer.Veel mensen gaan de winkeldeur uit met een frettenpup in hun handen zonder te weten hoe ze er mee moeten omgaan.

Hondenpup
Eigenlijk kun je een frettenpup vergelijken met een hondenpup. Je moet ze echt opvoeden. Ze krijgen net als een hondenpup een fase waarin ze je gaan uitproberen. Je moet ze dan bijvoorbeeld het bijten afleren. Doe je dat niet, dan heb je grote kans dat jouw fretje later blijft bijten. De meeste mensen zijn dan bang voor hun fret. Want die tanden zijn behoorlijk scherp.

Groepsdier
Net als veel andere huisdieren hebben fretten veel ruimte en beweging nodig. In een hokje stoppen, wat voer en water erbij, is echt niet genoeg. Ze moeten iedere dag minimaal twee uur los kunnen rennen. En als het een grote pup is, zelfs nog meer. Een fret is een groepsdier, een fret alleen, al geef je het nog zo veel aandacht, is altijd minder gelukkig dan een fret met soortgenoten. Als je de moeite neemt om te zien hoe gelukkig de fretten bij elkaar liggen te slapen dan snap je meteen wat ik bedoel.

ZOOP
Veel kinderen denken tegenwoordig dat je een fret heel goed alleen kunt houden. Dit is mede veroorzaakt door de serie ZOOP, een kinderprogramma waarin je regelmatig een meisje ziet rondlopen met haar fret Sjors. Sjors heeft alleen geen vriendje. Veel mensen denken nu dat een fret geen gezelschap nodig heeft, terwijl het tegendeel waar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *