Dier en natuur

Muizenstad

Gastauteur: Annelies van Bets

Als het over muizen gaat, zullen veel mensen op een ander onderwerp willen overgaan. Mensen hebben vaak gemengde gevoelens en vooroordelen over muizen. Nochtans is een muis een heel interessant huisdier. Ze zullen niet snel bijten, zijn makkelijk tam te maken en kunnen zich ook aan hun baasje hechten. Bovendien zijn het hele actieve, sociale diertjes en zeer aangenaam om naar te kijken.

Traliekooi
Om die redenen ben ik muizen gaan houden. Ik ben begonnen met een klein groepje van zes vrouwtjes in een traliekooi. Na een tijdje merkte ik dat een traliekooi niet de beste huisvesting is voor een muis. Ze kunnen zich zo dun maken dat ze zich door de tralies heen kunnen wurmen. Als je een muis toch in een traliekooi wil houden, moet de ruimte tussen de tralies maximaal 1 centimeter zijn. Maar helaas vind je die niet vaak. Daarom heb ik een leuk alternatief gezocht.

Terrarium
Ik heb verschillende sites bezocht en heb vele boekjes gelezen. Totdat ik iets las over een muizenstad. Een muizenstad wordt meestal gemaakt van een oud aquarium of terrarium. Bij een aquarium moet je goed opletten of het wel voldoende verlucht wordt en goed afgesloten is. Terraria hebben meestal boven en onder voldoende ‘roosters’ om een goede verluchting te kunnen garanderen. Na een lange zoektocht heb ik uiteindelijk een goed, groot terrarium gevonden. Ik had het geluk dat mijn terrarium al voor een groot deel was ingericht. De achterwand en 1 zijwand zijn bedekt met pleisters, zodat het net rotsen lijken die (diervriendelijk) geschilderd zijn in een steen kleur.

Fantasie
Er is ook een waterval, maar de pomp werkt niet meer en dat zou ook niet erg hygiënisch zijn. Je moet goed opletten dat het bouwmateriaal niet schadelijk is voor de diertjes, omdat ze nogal graag overal aan knagen. Het allerleukste is de afwerking. Je kan de muizenstad helemaal inrichten naar een thema. Bijvoorbeeld Afrika of Egypte. Ik heb gekozen voor het tropische regenwoud. Hier en daar een nep plantje, een boomstam, takken… Als huisje kan je een scherf uit een omgekeerde bloempot slaan (heel populair bij muizen). Touwen van de ene naar de andere kant spannen om over heen te lopen, houten laddertjes, stammetjes met gaten erin, een molentje… Kortom, gewoon je fantasie zijn gang laten gaan en je hebt zo een leuke muizenstad. Wat wel heel handig is, is om een drinkflesje met zuignappen eraan tegen de wand te kleven. Potjes zijn niet erg hygiënisch, omdat de muizen deze vaak ondergraven.

De bewoners
Een muizenstad heeft uiteraard ook bewoners nodig. De hoeveelheid bewoners hangt af van de grootte van je muizenstad. Let er goed op dat je al je muizen hetzelfde geslacht hebben (tenzij je wil fokken), anders zit je zo met een hele geboortegolf en is je muizenstad te klein. Mijn muizenstad heeft 15 inwoners, vrouwtjes, waarvan 2 muisjes een (gelukkig) klein nestje hebben geworpen.

De stank
Ik hoor veel mensen zeggen: “Wat doe je met de stank?!” Uiteraard vraagt een muizenstad wel wat van je tijd. Het zal meer werk zijn dan een kleine kooi schoonmaken, maar het is zeker de moeite waard! Het is gewoon heerlijk om die kleine atleten te zien rondrennen, klimmen en spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *