Dier en natuur

Maken giraffen geluid?

Gastauteur: Henk Lommers

Giraffen leven voor een deel binnen een groep. Het is echter een zeer losse structuur. De groep waarmee ze vandaag lopen, hoeft niet de groep te zijn waarmee ze morgen omgaan. Dat ze elkaar toch steeds weer opzoeken komt waarschijnlijk, omdat ze dan over elkaar kunnen waken en voor elkaar een ‘oogje in het zeil’ kunnen houden. Dat laatste kunnen ze goed, want waarschijnlijk zijn giraffen van alle prooidieren van de Afrikaanse savannen degene met het beste gezichtsvermogen.

Giraffenjong
Er is wel een hechte band tussen een vrouwtje en haar jong. Een vrouwtje draagt ongeveer 14 maanden, waarna meestal maar 1 jong geboren wordt. Het vrouwtje bevalt staand. Dat betekent dat het jong een val van 2 meter hoogte maakt. Het jong weegt ongeveer 60 kilo en is 1,8 meter hoog. Het kan meteen na de geboorte al staan, hetgeen van groot belang is om te kunnen overleven. 50 procent van de jongen sterft binnen een jaar, doordat ze worden aangevallen door luipaarden, hyena’s en wilde honden. Een jong is na ongeveer 4 jaar geslachtsrijp en wordt in het wild zo’n 20 jaar oud. In de dierentuin worden ze meestal ouder, maximaal 36 jaar.

Snelheid
Giraffen lijken traag te lopen; toch halen ze een snelheid van 60 km/uur. Door de vorm van de klauwen en de lange slanke poten kunnen giraffen moeilijk tot niet over de bodem van rivieren lopen. Ze zouden daar in wegzakken. Daarom vormen rivieren een natuurlijke scheiding in het leefgebied van giraffen.

Staart
Ze hebben een staart en die bewegen ze soms bij het lopen. Net als bij de hond is de staart een middel om te communiceren. Ze ‘praten’ ermee tegen andere giraffen.

Stinkende stoffen
Giraffen stinken en onlangs is gebleken waarom dat zo is. Door de speciale, stinkende stoffen die in de huid worden vrijgemaakt wordt de groei van bacteriën en parasieten geremd. Zo blijft de vacht mooi en de huid intact.

Neusgaten
Een andere vreemde eigenschap is dat giraffen hun neusgaten kunnen afsluiten. Dat doet hij vooral bij een zandstorm.

Geluiden
Giraffen maken ook geluiden, al is dat zelden. Als er gevaar dreigt, kunnen ze gaan snurken. Als ze zich opwinden, gaan ze soms hoesten of grommen en bij gevechten met een andere giraf kunnen mannetjes soms gaan loeien.

Stabiele lichaamstemperatuur
Een ander opmerkelijk feit is dat giraffen geen stabiele lichaamstemperatuur hebben. Gemeten is dat bij de hitte overdag hun lichaamstemperatuur stijgt tot 41 graden Celsius, terwijl deze bij een koude nacht kan dalen naar 34 graden Celsius. Dat is een groot verschil voor een zoogdier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *