Dier en natuur

Maak je schildpad blij!

In de vrije natuur zijn schildpadden bijna de hele dag op zoek naar voedsel. Daarbij moeten ze zwemmen, rondscharrelen en klauteren. Thuis kun je daar ook voor zorgen: door meer structuur in zijn woonomgeving aan te brengen maak je het leven een stuk interessanter voor je schildpadje!

Actief
Niet iedereen heeft een tuin of balkon waar een buitenverblijf aangelegd kan worden. Dan is het juist extra leuk om binnenshuis je schildpad de kans te geven om voldoende beweging te krijgen. Vaak dan kom je er achter hoe actief schildpadjes wel niet zijn. Een bijkomend voordeel is dat je snel merkt of het diertje iets mankeert, zodat je tijdig deskundige hulp in kunt roepen.

Zwemmen
Voor goede zwemmers is voldoende vrije zwemruimte erg belangrijk. Maar ook deze zwemmers vinden het prettig om af en toe weg te kunnen duiken in schemerige hoekjes. Slechte zwemmers daarentegen vinden het prettiger om in een bak met een dichter vlechtwerk van wortels te zitten. Zo kunnen ze lekker van de ene tak op de andere klimmen. Zorg er wel voor dat ze niet verstrikt kunnen raken in de wortels en planten, want dan zouden ze kunnen verdrinken.

Watervlooien
Om verveling te voorkomen kun je naast het gewone voer ook kleine porties levende watervlooien of muggenlarven geven. Die verspreiden zich ook over de bak, zodat de schildpad ze apart moet bejagen. Zo hou je hem uren bezig.

Gezelschap
Je zou denken dat je schildpad zich een stuk beter voelt met wat gezelschap. Toch moet je wel op de volgende dingen letten: jonge schildpadden wennen gauw aan soortgenoten, maar er zijn uitzonderingen. Vooral als de schildpadjes geslachtsrijp worden is het beter om ze uit elkaar te halen. Ze kunnen elkaar zware bijtwonden toebrengen en dat is niet de bedoeling. Als de schildpadden al wat ouder zijn, is het beter om ze niet meer bij andere soortgenoten te plaatsen. Vooral man-man en man-vrouw kunnen dan problemen opleveren. Een schildpad heeft niet perse een partner nodig, het diertje leeft van nature solitair en kan dus zonder bezwaar alleen worden gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *