Dier en natuur

‘Is traplopen slecht voor mijn hond?’

In het forum vroeg Robert, een hondenliefhebber, zich onlangs af of traplopen nou slecht voor een hond is of niet? Robert, woonachtig op twee hoog in een gebouw zonder lift, wil graag een Golden Retriever of een Labrador aanschaffen. Dit zou betekenen dat de hond meerdere malen op een dag twee lange trappen op en af moet. Hier lees je of dit verstandig is.

Volwassen honden
Bij een gezonde volwassen hond hoeft traplopen geen problemen op te leveren. Volwassen honden die volgroeid zijn hebben voldoende spierkracht en gewrichtssterkte. Het traplopen valt binnen de grenzen van normaal energieverbruik en activiteit van de hond. Let er wel goed op dat de hond niet te snel de trap oprent.

Uitzondering
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, voor sommige honden is traplopen zeer vermoeiend. Dit geeft je hond waarschijnlijk ook gewoon zelf aan. Als hij de trap niet op wil, moet je hem dan ook niet dwingen. Je kunt hem dan het beste, indien mogelijk, optillen.

Pups
Voor pups is traplopen zeer slecht voor de gewrichten. Pups zijn nog volop in ontwikkeling en hebben nog niet voldoende spierkracht om de trap op en af te lopen. Lopen ze toch de trap op en af, dan kan dit de ontwikkeling van de heupkop en kommen beïnvloeden en verzwakken. Op latere leeftijd zal dit problemen geven doordat de heupkop en kommen niet goed meer op elkaar aansluiten en kan dit heupdysplasie of andere gewrichtsproblemen veroorzaken.

Leren traplopen
Tijdens het eerste levensjaar kun je je hond onder begeleiding leren traplopen. Belangrijk is dat je dit op een rustige manier doet. Als honden snel de trap oplopen slaan ze vaak een paar treden over. Dit geeft veel inspanning op de heupgewrichten en kan eveneens slijtage of problemen aan de gewrichten veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *