Dier en natuur

Wat is staart- en maneneczeem?

Staart- en maneneczeem is een aandoening die wordt veroorzaakt door de steken van een kleine muggensoort die een heleboel jeuk bij je pony of paard opleveren. De jeuk kan zo erg worden dat je dier er zelfs onhandelbaar van wordt.

Heeft mijn pony of paard staart- en maneneczeem?
Dieren met deze vorm van eczeem hebben vaak kale plekken bij de staart en hals. In een poging van de jeuk af te komen schuren ze zich namelijk aan bomen, afrasteringen en andere voorwerpen. Ook kunnen ze zoals gezegd onhandelbaar worden, ze zullen het bijvoorbeeld niet fijn vinden als je ze wilt berijden.

Wat is eraan te doen?
Al naar gelang de aard van de klachten zal de dierenarts een passende behandeling voorschrijven.

Voorkomen is beter dan genezen
De mugjes zijn vooral actief bij zonsopgang en zonsondergang. Het is dus verstandig je pony of paard rond de schemering op stal te zetten. Ook kun je ze een beschermende deken opleggen (de zogenaamde Boett-deken).

Aangezien de aandoening voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door specifieke erfelijke eigenschappen van de pony of het paard moet er eigenlijk niet met deze dieren worden gefokt. Zo worden deze eigenschappen niet doorgegeven aan de nakomelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *