Dier en natuur

‘Hoe zie ik dat mijn pony drachtig is?’

Teun heeft een pony die ongeveer twee maanden geleden is gedekt. In het Dierenartsforum vroeg hij zich onlangs af hoe hij zonder het maken van een echo kan zien of zijn pony drachtig is. De bezoekers en dierenarts weten raad.

Niet drachtig
Als je wil kijken of je merrie drachtig is, moet je controleren of ze vruchtbaar is en wil worden gedekt. Dit kun je doen door haar vier weken na de dekking te laten schouwen bij een hengst. Als je merrie in de buurt van die hengst plast, haar kont naar hem toedraait en haar staart optilt, weet je dat ze ‘hengstig’ is en dat ze dus nog niet drachtig is.

Wel drachtig
Als de merrie helemaal niets van de hengst moet hebben, dan kan het goed zijn dat ze wel drachtig is. Dit zal ze laten blijken door haar kont van hem weg te draaien en soms zelfs naar hem te schoppen.

Echo
Niet alle merries geven echter de juiste signalen af: een enkele keer kan het voorkomen dat ze bijvoorbeeld wel hengstigheidsgedrag tonen terwijl ze drachtig zijn. Het is dus altijd belangrijk om ook een deskundig oog hiernaar te laten kijken. En met het laten maken van een echo heb je helemaal zekerheid. Merries worden overigens niet hengstig in de herfst en winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *