Dier en natuur

Het beste voor je verzorgpony

Op het Prikbord en in het Paardenforum van de Dier en Natuur site worden regelmatig oproepen geplaatst door jongens en meisjes die op zoek zijn naar een verzorgpony. Voor veel kinderen is het een droom om voor een pony te mogen zorgen. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij de verzorging van zo’n dier? We zetten een paar belangrijke punten voor je op een rijtje.

Wat heb je allemaal nodig?
Wanneer je een verzorgpony gevonden hebt die jij dagelijks mag verwennen en verzorgen, heb je een aantal hulpmiddelen nodig om dit zo goed mogelijk te kunnen doen. Waarschijnlijk heeft de eigenaar van de pony al wat verzorgspulletjes in huis. Hier vind je een aantal spulletjes die onmisbaar zijn voor de goede verzorging van een pony: een poetskist met verschillende borstels om de vacht van de pony te kunnen borstelen een hoevenkrabber om de hoeven van de pony schoon te krabben een manenkam, trekkam en gewone kam om de manen en de staart van de pony uit te kammen een verbandkist om EHBO te kunnen verlenen aan de pony een hooinet waarin je het hooi wat de pony eet kunt ophangen een aantal verschillende voerbakken voor het drinkwater en het voedsel stalgereedschap zoals een kruiwagen en een schep om de stal uit te mesten en het erf schoon te houden een halster om de pony vast te kunnen zetten als je bijvoorbeeld zijn stal schoonmaakt schoonmaakmiddelen om het halster, het zadel en het hoofdstel schoon te maken in de winter kun je een deken gebruiken om de pony warm te houden.

De stallen
Wanneer je een pony gaat verzorgen is het belangrijk dat de stallen ruim genoeg zijn, zodat het dier zich goed kan bewegen en kan gaan liggen. Het is ook belangrijk dat de stal warm is en dat de pony niet op de tocht staat.

Vloerbedekking
Om de vloer van de stal te bedekken kun je verschillende soorten vloerbedekking gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor stro, dat is lekker zacht voor de pony, makkelijk te verwijderen en niet echt duur. Maar je kunt ook zaagsel of boomschorssnippers gebruiken, dit is alleen iets duurder.

Hygiëne
Natuurlijk is het erg belangrijk dat de stal goed schoon is én blijft. Misschien heb je niet iedere dag tijd om de hele stal uit te mesten, dus is het handig als je elke dag even de bedekking van de stal omgooit met een schep en de natte gedeelten en de mest weg haalt. Dan hoeft de pony niet in zijn eigen uitwerpselen te staan. Als je tenminste één keer in de week wat meer tijd hebt om de hele stal uit te mesten en het stro of het zaagsel te verversen is je verzorgpony al heel tevreden. Om je pony vrij te houden van enge ziektes is het verstandig om eens in de drie maanden de hele stal uit te spuiten met een ontsmettingsmiddel zodat bacteriën geen kans krijgen.

Voerbak
Ook de voerbak van je trouwe viervoeter moet je goed schoon houden om ziektes te voorkomen. Spuit hem dagelijks even goed uit zodat er geen etensresten achter kunnen blijven.

Pony’s poetsbeurt
Wanneer je iedere dag je verzorgpony opzoekt is het het beste om ook iedere dag je pony te poetsen. Terwijl je de vacht van de pony borstelt verwijder je stof, vuil, zand en stro uit zijn haren. Zo ziet de vacht van de pony er weer netjes uit en voelt hij zich ook prettiger. Pas er wel voor op dat je niet te hard borstelt. Je kunt namelijk gemakkelijk het huidvet van de huid van het dier borstelen. Als de pony dit huidvet kwijt is kan hij zichzelf niet meer opwarmen en makkelijk verkouden worden. Ook de hoeven van de pony moet je dagelijks uitkrabben om stro, modder, mest en zand te verwijderen. Wanneer er vuil of een steentje in zijn ijzer achterblijft kan dit op den duur gaan ontsteken en kan de pony kreupel worden.

Kammetjes
Om de manen van de pony te verzorgen kun je verschillende kammen gebruiken. Met de gewone kam kun je de manen netjes kammen. Deze kam is van metaal en hoef je niet iedere dag te gebruiken. Wanneer je iedere dag de kam zou gebruiken kunnen de manen op den duur uit gaan vallen. Je kunt de manen ook uittrekken en daar kun je de trekkam voor gebruiken. Met deze kam trek je de dode plukken eruit. Deze dode plukken zijn makkelijk te herkennen omdat ze langer zijn dan de andere plukken.

Lekker douchen
Als laatste optie kun je je pony optimaal verzorgen door hem af en toe een douchebeurt te geven. Lekker poedelen in het water zal hem goed doen en hier wordt hij weer helemaal goed schoon van. Pas er wel voor op dat zijn oren niet nat worden, daar kan hij absoluut niet tegen. Wanneer je in ieder geval deze werkzaamheden doet om je pony te verzorgen, zal hij je heel dankbaar zijn en trots zijn op zijn mooi verzorgde uiterlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *