Dier en natuur

Haal de tropen in huis

Een goed onderhouden tropisch aquarium kost veel tijd en aandacht. Maar als alles in balans is en je aquarium floreert, is het een aanwinst voor het leven. De vissen in een tropisch zoutwateraquarium zijn meestal prachtig om te zien, en daarmee haal je een bijzonder stukje tropen in je Hollandse huiskamer. Hier lees je meer over een paar van die kleurrijke vissen.

De anemoonvis
Als je je zeeaquarium wilt verlevendigen, is het een idee om een of twee anemoonvisjes aan te schaffen. Vooral de Clown of Drieband anemoonvis is een lust voor het oog. Dit oranjewitte visje beweegt zich al wiebelend met zijn staart voort. En als het diertje zich onveilig voelt, verstopt hij zich in de tentakels van een anemoon.

Symbiose
Een anemoonvis leeft in de zee in symbiose met een of meerdere anemonen. Dit betekent dat ze samenwerken en hier allebei profijt van hebben. De anemoonvis vindt bescherming in de tentakels van de anemoon, die voor andere dieren giftig zijn. De anemoonvis zelf is immuun voor dit gif, doordat hij een beschermende stof om zich heen heeft. In ruil voor de veilige haven ontdoet de anemoonvis zijn beschermer met zijn wiebelende bewegingen van allerlei vuil. Ook kan hij behoorlijk agressief uit de hoek komen als er een vijand van de anemoon nadert.

Anemoonvissen hebben in een aquarium in principe geen anemoon nodig, omdat ze hier geen vijanden hebben. Zorg wel voor een goede samenstelling van alle vissen. De anemoonvis is niet moeilijk te houden, maar een anemoon wel! Het aquarium moet hiervoor zeer goede belichting hebben, een goede stroming die afvalstoffen verwijdert en de waterkwaliteit moet zeer goed zijn.

Naar boven

De pincetvis
In openbare aquariums is de pincetvis een graag geziene gast. Met zijn grappige snavel en opvallende uiterlijk is het een fascinerende vis om naar te kijken. Zijn naam dankt hij aan zijn langwerpige snuit. In spleten en scheuren van het koraal speurt hij met zijn pincetkaken kleine ongewervelde diersoorten op. Daarnaast heeft dit diertje een goed camouflagepak. Op zijn zij heeft hij koperkleurige banden die ter afleiding dienen. Op zijn rugvin heeft hij een zwarte stip zitten die de vijand in de waan moeten laten dat daar zijn kwetsbare kop bevindt.

Een broertje van deze vis is de Gele Pincetvis, ook al met zo’n lange neus. Hij is echter knalgeel en heeft de afleidingsstip aan zijn buikvin zitten. Deze soort is ook iets kleiner dan zijn grote broer.

Naar boven

De poetsvis
De poetsvis behoort tot de familie van de lipvissen. Dit zijn langwerpige kleine vissen met een getuite bek. De poetsvis is de blauwwitte variant, die altijd druk in de weer is. En niet eens met zichzelf; hij bekommert zich altijd om de gezondheid van anderen. De poetsvis geeft de andere vissen in het aquarium namelijk hun dagelijkse schoonmaakbeurt. Hij ontdoet de andere vissen van bacteriën en schimmels, waardoor de kans op ziektes in je aquarium afneemt.

Grote schoonmaak
Als de poetsvis aan het werk is, geeft de vis die schoongemaakt wordt zich volledig over. Er is niets waar deze propere vis niet aan mag komen. Sommige vissen gaan zo ver, dat ze de poetsvis toelaten in hun bek. Deze sperren ze dan wijd open om het vlijtige dier ook hier zijn gang te laten gaan. Poetsvissen kun je alleen houden in een groot tot zeer groot aquarium, waar ook andere, grotere vissen in leven. Door hen te poetsen voorziet de poetsvis zichzelf namelijk in zijn voedselbehoefte. Als deze andere vissen niet aanwezig zijn kan de poetsvis zelfs sterven aan een voedseltekort.

Let op! Een aquarium houden doe je niet zomaar. Je moet er tijd en geld insteken en je goed laten voorlichten over wat er allemaal bij komt kijken. Het houden van een aquarium moet je zien als een hobby waar je iedere dag wel even mee bezig bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *