Dier en natuur

Ervaringen met Tellington Touch

Gastauteur: Carolien Luken

Al zeventien jaar ben ik besmet met het paardenvirus. Ik heb jaren een pony gehad die ik uitbracht op wedstrijden, later kreeg ik een KWPN’er die ik zelf heb opgeleid. Nu sinds twee jaar berijd ik Sijtje, een Friese verzorgmerrie van zes jaar oud. Zij is echt mijn ‘zwarte parel’. Frouke is een driejarige Fries die ik volgend jaar hoop te beleren. Lesley is mijn Schetlandmerrie die ik heel af en toe aangespannen rijd. Lienske is het veulen van Sijtje en zij is nu zes maanden oud. Ik houd van dressuurrijden en doe dat dan ook veel, daarnaast ga ik graag eens het bos in, en leg me de laatste tijd meer toe op het Natural Horsemanship (NH). Een paar maanden terug las ik het boek ‘Het paard als partner’ waarin NH trainers worden voorgesteld. Vanzelf kwam ik bij Linda Tellington en de Tellington Touch. Deze zogenaamde Ttouch-methode spreekt mij aan omdat je deze voor meerdere doelen kunt gebruiken. En daarnaast maakt het niet uit in welk onderdeel je uitkomt. Het voegt zeker een stukje toe aan het hechter maken van de band met je viervoeter.

Complete ontspanning
Heel kort gezegd is Ttouch een positieve, prikkelende manier van aanraken bij dieren. Ik heb Ttouch nu al verscheidene malen geprobeerd op mijn verzorgpaarden, maar ook op onze twee katten. Ttouch is geen massage omdat het niet alleen op de spieren, maar ook op de zenuwen inwerkt. Door de cirkelvormige bewegingen op de huid worden ongebruikte zenuwen geactiveerd. Mijn ervaringen bij de paarden zijn veel gevoelsmatig en dus wat moeilijk te omschrijven maar ik zal het toch proberen. Ik gebruik de oefeningen bij Sijtje om haar los te maken en te ontspannen. Ze is op dit moment drachtig en dat vergt wat van de spieren. Ik maak dan bewegingen over de rug, buik en benen om deze soepel te krijgen. Ook is ze soms wat humeurig zoals merries kunnen zijn, maar door de bewegingen op haar hoofd, hals en oren te gebruiken, wordt ze vanzelf vriendelijker en let meer op mij.

Hoofd- en mondmassage
Dat geld ook voor Frouke en Lienske de twee jongere paarden. Aangezien deze nog niet bereden worden is het wel belangrijk om contact te maken. Door middel van Ttouch op het hoofd en mondmassage zullen ze het sneller prettig vinden om daar aangeraakt te worden. Dit is zeer handig in verband met de dierenarts of later met het omdoen van een hoofdstel. Ik merk aan het zakken van het hoofd dat de paarden meer ontspannen raken. Vaak sluiten ze ook half hun ogen of trekken een been op. Soms zijn ze zo ontspannen dat ze niet van hun plek willen! Dan willen ze echt dat je doorgaat.

In de vingers krijgen
Ttouch is iets dat je vaker moet doen om erachter te komen wat het paard prettig vind, en om het zelf ‘in de vingers’ te krijgen. Ikzelf vind het een waardevolle aanvulling op de verzorging en omgang met de paarden. Met borstelen heb je nooit zo’n direct contact als met Ttouch. En je merkt sneller of het paard wel of niet goed in z’n vel zit, huidproblemen heeft of een gevoelige plek heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *