Dier en natuur

De maaltijd van je vogel

Wat voer je een vogel? Je zou misschien denken dat een bakje simpel vogelzaad volstaat, maar het is beter om te proberen het voer van je vogel precies af te stemmen op zijn behoefte. En die behoefte is weer afhankelijk van het soort en de leeftijd van de vogel. We zetten een paar tips voor volwassen vogels voor je op een rijtje.

Tropische vogels
Het kan soms moeilijk zijn deze vogels een evenwichtige voeding te geven. Dit zijn namelijk kieskeurige types, die het liefst alleen de zaadjes uit het voer pikken. Voor de rest halen ze dan hun neus op. Vervelend, want ook zachtvoer is voor deze vogels onmisbaar. Als jij zo’n moeilijke eter hebt, kun je de hoeveelheid zaadjes het best een tijdje verminderen, terwijl je de rest van het voer constant houdt. Op die manier moet je vogel wel wat zachtvoer eten. Probeer je vogel nooit te ‘dwingen’ door ál het zaad weg te nemen, want dat kan leiden tot een energietekort. Zo’n onevenwichtige voeding kan fatale gevolgen hebben!

Insecteneters
Sommige zangvogels zijn insecteneters. Dit betekent dat hun spijsvertering niet zo goed is ingesteld op het verteren van gedroogde zaden, maar meer op dierlijk voedsel. Het voer voor deze vogels moet dan ook voor een deel uit natuurlijke, dierlijke hapjes bestaan. Vooral meelwormen zijn aan te raden. Veel mensen geven hun zangvogels ook maden te eten. Hieraan is echter wel een gevaar verbonden. Maden worden namelijk gekweekt op vlees. In een enkel geval kan dit vlees besmet zijn met bepaalde bacteriën, die dan via de maden overgebracht kunnen worden op de vogels. Op deze manier zou er botulisme bij de dieren kunnen ontstaan. Verwijder bij verdenking van botulisme alle maden uit de volière, laat de vogels veel drinken en ga over op meelwormen.

Fruiteters
Een speciale groep onder de zangvogels zijn de fruiteters of alleseters. Je kan deze vogels het beste voeren met zogenaamd universeel voer. En hoewel deze vogels makkelijke eters zijn, moet je ook hier goed opletten. Deze groep dieren neemt namelijk relatief veel ijzer op uit het voer en dat kan schadelijk zijn. Laat je daarom goed informeren door de verkoper van het voer over het ijzergehalte, dat zo laag mogelijk moet zijn. En mocht je even niet beschikken over het goede voer, dan kun je je fruiteter trakteren op een mengsel van 2 delen gekookte rijst en 1 deel kattenvoer, aangevuld met fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *