Dier en natuur

De gemakkelijke gekko

Vooral als je nog niet zoveel ervaring hebt met het houden van reptielen, is een gekko een leuk reptiel om mee te beginnen. Dit diertje is niet moeilijk om te houden en met een beetje geduld is hij goed tam te krijgen. Natuurlijk moet je, zoals bij ieder dier, ook bij de gekko goed opletten voordat je er eentje aanschaft. Ben je van plan om er eentje in huis te halen dan is het verstandig om voldoende informatie te verzamelen en het diertje voor aanschaf eerst goed te controleren.

Opletten
Het is natuurlijk belangrijk dat je een gezonde gekko in huis neemt. Je kunt zijn gezondheid controleren door naar zijn ogen te kijken: zijn ze helder en niet ingevallen? Dan is hij waarschijnlijk zo gezond als een vis! Ook is het verstandig om eens naar de staart van het diertje te kijken. Bij gevaar werpt dit reptiel namelijk zijn staart af en dit kan gevaarlijk zijn. In zijn staart slaat hij namelijk zijn reserves op en die is hij dan ook gelijk kwijt als de staart afgeworpen wordt. Aan de kleur valt niet zo veel af te zien. Een gekko vervelt eens in de zoveel tijd en dan wordt de huid een stuk doffer.

Onrustig
Voor het tam maken van een jonge gekko is meestal wel wat geduld nodig. Jonge dieren zijn vaak onrustig en rennen gauw weg. Laat de gekko rustig aan je wennen en na verloop van tijd zal hij het zelfs fijn vinden om op je hand te komen zitten. Dit reptiel is een nachtdier, maar laat je daardoor niet afschrikken. Door hem op een vaste tijd te voeden zal hij ook overdag op je zitten wachten!

Geslacht
Als je van plan bent om meer dan één gekko in huis te halen, dan is het belangrijk om op het geslacht te letten. Het is vaak niet verstandig om mannetjes bij elkaar te zetten. Ze zullen gaan vechten en uiteindelijk zal de sterkste overleven. Bij pasgeboren gekko’s kun je echter nog niet het geslacht bepalen. Pas na zes maanden is dit met het blote oog te zien. Een mannetje heeft ter hoogte van de achterpoten een aantal poriën in een V-vorm zitten. Soms kun je na een half jaar ook al twee verdikkingen zien bij de staartwortel. Dan kun je er ook vanuit gaan dat je met een mannetje te maken hebt. Ook is hij vaak wat groter en opvallender van kleur. Bij een vrouwtje zijn deze geslachtskenmerken namelijk niet te vinden.

Geluid
De gekko maakt geluid en daar heeft dit reptiel een hele goede reden voor. In het wild kunnen ze hiermee ’s nachts met elkaar communiceren. Het woord gekko komt van de roep van een gekkosoort in Azië. In het Maleis heet dit reptiel om dezelfde reden tokay, een naam die ook steeds vaker in Nederland gebruikt wordt.

Let op! Een gekko houden doe je niet zomaar. Je moet er tijd en geld insteken en je goed laten voorlichten over wat er allemaal bij komt kijken. Het houden van een gekko moet je zien als een hobby waar je iedere dag mee bezig bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *