Dier en natuur

Aandacht en ruimte voor je konijn

Heb je een konijn in huis, of denk je eraan er één aan te schaffen? Zorg er dan wel voor dat je diertje niet eenzaam en verveeld wordt. De kans dat je konijn hier toch aan ten prooi valt is vrij groot, zo blijkt uit onderzoek. Met als gevolg dat konijnen in gevangenschap vaak niet ouder worden dan drie jaar.

Ongelukkige dieren
Een dier in huis zorgt voor een hoop gezelligheid. Vaak wordt er helaas te weinig stil gestaan bij de vraag of je dier het zelf ook wel naar zijn zin heeft. Uit een onderzoek, uitgevoerd door de Sophia Vereeniging, blijkt dat met name vaak konijnen helemaal niet zo gelukkig zijn.

Oorzaken
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders in totaal 600.000 konijnen houden, 430.000 ervan zitten hun hele leven alleen in een kooi. De te krappe ruimte en gebrek aan gezelschap leiden tot tralieknagen, overmatige huidverzorging, veel krabben en schuren tegen de kanten van de kooi en rondjes rennen. De gemiddelde levensverwachting van deze konijnen is drie jaar, terwijl een wild konijn tussen 8 en 15 jaar wordt.

Geen garantie
Veel baasjes denken de problemen op te lossen door meerdere konijnen te nemen. Maar doordat deze dieren samen vaak op een klein oppervlak verblijven is onderlinge agressie niet te voorkomen. Een extra konijn geeft dus geen garantie voor een langer en leuker leven.

Ongeschikt als huisdier
Uit het onderzoek komt naar voren dat konijnen niet geschikt zijn om als huisdier te houden. Om impulsaankopen te voorkomen, moet verkoop door tuincentra en niet-erkende dierenwinkels worden verboden.

Toch een konijn?
Wil je toch een konijn of heb je er één? Gun je diertje dan een langer en leuker leven met de volgende tips:
Neem een tweede konijn
Geef je konijnen de ruimte door ze bijvoorbeeld te huizen in een ren
Zorg in de ren voor voldoende bewegingsruimte en beschutting
Zorg ervoor dat je zelf genoeg tijd hebt om aandacht te schenken aan je konijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *